Putin varuje Západ: Jadrové zbrane sú pripravené. Rusom pripomenul staré sovietske heslo

Ruský prezident Vladimir Putin prednáša prejav k ruskému parlamentu o stave krajiny. V úvode apeloval na národnú jednotu. Prostredníctvom nej v Rusku úspešne porazili pandémiu koronavírusu a vysporiadali sa s "globálnym terorizmom", oznámil ruský vodca. Poslanci v parlamente pravidelne jasali.

29.02.2024 10:49 , aktualizované: 22:07
debata (420)
Vladimir Putin mal prejav o stave krajiny
Video

„Väčšina občanov podporuje špeciálnu vojenskú operáciu (ako Moskva nazýva agresívnu inváziu proti Kyjevu),“ vyhlásil vodca o vojne na Ukrajine. Podotkol, že armáda získala „kolosálne bojové skúsenosti“. Ruská armáda na Ukrajine postupuje a prevzala iniciatívu, vyhlásil Putin v prejave k ruskému parlamentu.

Rusko vraj nikomu nedovolí, aby sa miešalo do jeho vnútorných záležitostí. „Západ sa nás snaží rozložiť zvnútra,“ domnieva sa šéf Kremľa. Moskva je pripravená na dialóg o strategickej stabilite so Spojenými štátmi. Tie sa vraj snažia vyvolať strategickú porážku Ruska, píše portál iDNES.cz.

Putin na tlačovke spomenul Fica a Orbána
Video
Zdroj: ta3

„Keď krajina bráni svoju suverenitu a bezpečnosť, chráni životy krajanov v Donbase a Novorusku (názov pre konfederáciu dvoch samozvaných republík, ktoré Rusko protiprávne anektovalo), rozhodujúca úloha v tomto spravodlivom boji patrí ruským občanom, jednote, oddanosti svojej rodnej krajine a zodpovednosti za jej osud,“ povedal Putin.

USA nevidia náznaky, že sa Rusko chystá použiť jadrovú zbraň

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili varovania ruského prezidenta Vladimira Putina pred hrozbou rozpútania jadrovej vojny a označili ich za „nezodpovedné“. USA dodali, že nezaznamenali žiadne náznaky väčšej hrozby zo strany Ruska. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

„Nie je to prvýkrát, čo sme svedkami nezodpovednej rétoriky Vladimira Putina. Takto určite nemá hovoriť líder štátu vlastniaceho jadrové zbrane,“ povedal novinárom hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.

„V minulosti sme súkromne a priamo komunikovali s Ruskom o následkoch použitia jadrovej zbrane,“ uviedol hovorca.

Miller však dodal: „Nemáme žiadny náznak, že sa Rusko pripravuje použiť jadrovú zbraň.“

Putin, Rusko, Moskva, Kremeľ Čítajte aj Čo vlastne Putin na Ukrajine dosiahol? Väčšina Rusov má problém to pomenovať

Šéf Kremľa vyzval na minútu ticha na pamiatku tých, ktorí zahynuli pri invázii, označovanej ruskou propagandou za špeciálnu vojenskú operáciu. „Vojnu v Donbase sme nezačali, ale urobíme všetko pre to, aby sme ju ukončili,“ zdôraznil Putin.

Vypočujte si podcast denníka Pravda s vojenským analytikom Vladimírom Bednárom.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Rusko začalo inváziu do tejto krajiny 24. februára 2022 a Moskva ako svoje ciele deklarovala „demilitarizáciu“ a „denacifikáciu“ krajiny, hoci krajná pravica podľa volebných výsledkov zohrala na politickej scéne okrajovú úlohu. Podľa vedie proti Ukrajine nevyprovokovanú vojnu a západné krajiny podporujú Kyjev okrem iného dodávkami zbraní. Ďalším dôsledkom ruskej agresie je vlaňajší vstup Fínska do NATO, pričom švédsky vstup do aliancie tento týždeň schválilo ako posledná členská krajina Maďarsko.

Francúzsko, NATO Čítajte aj Zahraniční vojaci na Ukrajine: zbytočná debata alebo snaha zneistiť Putina?

Šéf Kremľa v prejave o stave krajiny pred oboma komorami parlamentu ďalej vyhlásil, že Rusko po prijatí Fínska a Švédska do NATO bude musieť posilniť svoj západný vojenský okruh.

Ruské strategické jadrové sily sú v stave plnej pripravenosti, uviedol ruský prezident. Putin sa vyjadril k otázke, ktorú prednedávnom nadhodil premiér Robert Fico, teda k vyslaniu vojakov NATO na Ukrajinu. Varoval pred takýmto rozhodnutím. „Západné krajiny riskujú jadrový konflikt, ak vyšlú svojich vojakov na Ukrajinu. Následky pre votrelcov budú tragické, máme zbrane, ktoré zasiahnu ich územie,“ hrozí Putin.

Spojené štáty a ich európski spojenci tento týždeň uviedli, že nemajú v pláne vyslať pozemné jednotky na Ukrajinu. Reagovali na vyjadrenia premiéra Roberta Fica, že viaceré členské krajiny NATO a Európskej únie zvažujú vyslanie svojich vojakov na Ukrajinu na základe bilaterálnych dohôd s touto krajinou.

Vladimir Putin počas prejavu o stave krajiny... Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Vladimir Putin, Moskva, Rusko Vladimir Putin počas prejavu o stave krajiny 29. februára 2024 v Moskve v Rusku.

Putin okrem iného chválil to, čo nazval ruským modernizovaným jadrovým arzenálom a podľa štátnej agentúry TASS vyhlásil, že ruské strategické jadrové sily krajiny sú v stave plnej pripravenosti. Hypersonické jadrové zbrane novej generácie, o ktorých prvýkrát hovoril v roku 2018, sú podľa neho rozmiestnené alebo vo fáze dokončovania vývoja a testovania. Podotkol, že Rusko rozvíja aj umelú inteligenciu a digitalizáciu. „Umelá inteligencia je veľmi dôležitá. Musíme sa ubezpečiť, že sme v tejto oblasti konkurencieschop­ní,“ povedal Putin.

Ruský vodca sa tiež chválil ekonomickým pokrokom krajiny. Tvrdil, že ruská ekonomika vzrástla o 19 % a zvýšila sa tiež minimálna mzda. Sľúbil národu, že Rusko sa čoskoro stane štvrtou najväčšou ekonomikou sveta. Momentálne sú na prvých štyroch priečkach USA, Čína, Nemecko a Japonsko.

Roďte viac deti – Prestaňte piť, bežte lyžovať

Po rozobraní tém svetovej politiky sa Vladimir Putin vyjadroval domácim záležitostiam. Zdôrazňoval tradičné hodnoty, ktoré majú byť založené na plodení detí. Je potrebné „znásobiť náš multietnický národ“. „Rusko zostáva pilierom tradičných hodnôt,“ povedal. V nasledujúcich šiestich rokoch si Rusko musí zaistiť stabilný rast v krivkách pôrodnosti, dodal šéf Kremľa.

Rusko, Moskva, prehliadka Čítajte aj Rusku unikli dokumenty o jadrových zbraniach. Neváha ich použiť skôr, ako si Západ myslí

Podľa jeho slov budú vraj existovať výrazné daňové stimuly, ak sa rodine narodí tretie dieťa, a dodáva, že sa zvýši čiastka vyplácaná matkám, ktoré porodili druhé dieťa. Putin citoval aj staré sovietske heslo: „Prestaňte piť, bežte lyžovať.“ Zdravie národa sa vraj musí zlepšiť tak, aby sa priemerná dĺžka dožitia zvýšila zo súčasných 73 rokov do roku 2030 zdvihla na 78 rokov, povedal ruský vodca podľa českého portálu iDNES.cz.

Agentúra AFP poznamenala, že Putin prenáša prejav v čase, keď jeho invázna armáda dosahuje určité úspechy na bojisku a ekonomika sa vyrovnáva so západnými sankciami. Po tom, ako ukrajinská armáda v roku 2022 na rade miest ruskú inváziu odrazila a následne oslobodila územie na severovýchode a juhu krajiny, jej vlaňajšia protiofenzíva nepriniesla podobné významné výsledky. Rusi sa nedávno naopak – hoci podľa médií za cenu značných strát – zmocnili zdevastovanej východoukrajinskej Avdijivky a niekoľkých menších neďalekých obcí.

Zelenskyj: Putin je monštrum, nebojte sa jeho porážky
Video
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. / Zdroj: MSC/Twitter V. Zelenského

Putin vo svojich každoročných prejavoch o stave krajiny tradične uvádza svoje hodnotenie situácie vo federácii a definuje usmernenia vnútornej a zahraničnej politiky. Tentoraz vystúpil s týmto prejavom niekoľko dní po tom, ako uplynuli dva roky odkedy Rusko na jeho príkaz zaútočilo vojensky na susednú Ukrajinu. A tiež v predvečer plánovaného pohrebu jeho kritika a opozičného predáka Alexeja Navaľného, ktorý nedávno zomrel za nevyjasnených okolností v trestaneckej kolónii na Sibíri. Predchádzajúci prejav o stave Ruskej federácie Putin predniesol vlani vo februári krátko pred výročím invázie na Ukrajinu.

Alexej Navaľnyj Čítajte aj Navaľného pohreb bude v piatok v moskovskom chráme

Rusko čakajú v polovici marca prezidentské voľby a všeobecne sa očakáva, že trojdňové hlasovanie vyhrá Putin, ktorý si tak zabezpečí ďalší šesťročný mandát.

420 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine