Čo vlastne Putin na Ukrajine dosiahol? Väčšina Rusov má problém to pomenovať

Takmer tri pätiny Rusov nedokážu povedať, aké ciele ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajine dosiahol, uviedol server The Moscow Times s odvolaním sa na prieskum, podniknutý spoločnosťou RussianField pred Putinovým vystúpením o stave krajiny.

29.02.2024 09:42
debata (43)
Rusko sleduje stíhačky, tanky, ponorky i lietadlá NATO. Vytrvalý obranca pokračuje
Video
Cvičenie Severoatlantickej aliancie Steadfast Defender 2024 (Vytrvalý obranca) je najväčšie od studenej vojny. Zdroj: NATO

Rusi vo svojej väčšine vyjadrujú podporu vojny proti Ukrajine a ťaženie označujú za úspešné. Ale drvivá väčšina – 58,9 percenta – nedokáže uviesť ani jediný cieľ, aký za dva roky vojny prezident Putin dosiahol, napísal server o zisteniach sociológov.

Uvedený bezmála trojpätinový podiel z účastníkov prieskumu zahŕňal jednak tých opýtaných (35,8 percenta), ktorí „nedokázali odpovedať“, jednak tých (23,1 percenta), ktorí rovno povedali, že žiaden cieľ sa nepodarilo dosiahnuť.

Ukrajinský dron Dieťa mora terorizuje ruskú Čiernomorskú flotilu
Video
Hoci Ukrajina nemá vlastné vojenské loďstvo, Rusom v Čiernom mori spôsobuje značné straty. Silnou zbraňou Kyjeva sú morské drony ako Sea Baby (Morské dieťa). Plavidlo unesie 850 kg výbušnín, má maximálnu rýchlosť 90 km/h a dosah 1 000 km. Je navrhnuté tak, aby sa dalo len ťažko zachytiť radarom. Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Putin vo februári 2022 pri ohlásení vpádu ruských vojsk do susednej krajiny vyhlasoval, že mieni dosiahnuť „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny, ktorá sa podľa ruského prezidenta dopúšťa „genocídy“ v Donbase na Ukrajine. O dva roky neskôr cieľ v podobe „denacifikácie“ považuje podľa RussianField za splnený len 0,9 percenta Rusov a „demilitarizáciu“ iba 1,5 percenta opýtaných. Ďalších 2,3 percenta si myslí, že sa Putinovi podarilo predviesť silu Ruska svetu. Ale len 2,2 percenta sa domnieva, že „ochránil“ obyvateľov Donbasu a menej ako jedno percento priznáva Putinovi, že zomkol národ.

Francúzsko, NATO Čítajte viac Zahraniční vojaci na Ukrajine: zbytočná debata alebo snaha zneistiť Putina?

Z prieskumu podľa The Moscow Times vyplýva, že Rusi vnímajú vojnu proti Ukrajine ako dobyvačnú: 17 percent opýtaných medzi dosiahnutými cieľmi uviedlo anexiu ukrajinských území; 10,3 percenta hovorilo o „oslobodení“ Donbasu a 6,7 percenta o jeho „pripojení“ k Rusku.

Spájanie dosiahnutých cieľov operácie s územnými ziskami je typickejšie pre ženy a seniorov. Ľudia stredného veku hovorili častejšie o demonštrácii sily. Sociológovia tiež zaznamenali, že o absencii úspechu skôr hovoria muži, ľudia s vyšším vzdelaním a tiež tí, v okolí ktorých sa vyskytujú emigranti, nie však účastníci vojny.

zväčšiť
dva roky vojny, ukrajina, graf

Podľa rovnakého prieskumu si viac ako dve tretiny Rusov, 68 percent, myslia, že krajina kráča správnym smerom, a 56 percent považuje vojenské operácie za úspešné. Súčasne 71 percent opýtaných pripúšťa, že sa vojna preťahuje. To je prudké zvýšenie oproti predchádzajúcemu prieskumu: v júli 2022 o naťahovaní vojny hovorilo 59 percent opýtaných.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine