Zastrelili naozaj medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši? PS to spochybňuje

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR (Zásahový tím ŠOP SR) informoval, že usmrtil 26. marca medzi liptovskomikulášskou mestskou časťou Iľanovo a Závažnou Porubou trojročnú samicu s váhou takmer 70 kilogramov. Podľa odboru komunikácie a propagácie ŠOP SR išlo o problémového medveďa hnedého, ktorý útočil na obyvateľov Liptovského Mikuláša. Progresívne Slovensko to však spochybnilo. Namiesto sto-kilového medveďa zastrelili 67-kilovú medvedicu, uviedli progresívci.

27.03.2024 08:22 , aktualizované: 16:20
debata (126)
Kúsok od detí. Medveď pobehoval v centre L. Mikuláša
Video

Štátna ochrana prírody uviedla, že medvedicu identifikovali na základe informácií špecializovaného softvéru, ktorý využívali hliadkujúce drony, vybavené najnovšou technológiou, profesionálnou termovíziou a nočným videním. „Úlohou dronov bol zber dát, získanie a vyhotovenie dostatočne kvalitnej fotografickej a video dokumentácie. Špeciálny softvér porovnával fotodokumentáciu útočiacej medvedice z Liptovského Mikuláša so snímkami, zhotovenými počas viacerých sledovaní. Drony vyhodnocujú fyziologické parametre sledovaného živočícha, čo umožnilo zásahovému tímu presnú identifikáciu a úspešnú elimináciu problémovej medvedice,“ uviedol odbor komunikácie a propagácie s tým, že túto technológiu identifikácie využil zásahový tím po prvýkrát.

Modriny, rany. Hovorí obeť útoku medveďa v L. Mikuláši
Video
VLÁDA: Výjazdové rokovanie v Galante Čítajte viac Galantu zasiahla legislatívna smršť. Prednosť pred rušením RTVS dostal odstrel medveďov a nové skládky, spaľovne či elektrárne

Zásahový tím ŠOP SR ukončí v stredu o 18.00 h v predmetnom území 24-hodinové hliadkovanie. „Život a pohyb v meste, ako aj jeho okolí je bezpečný. Zásahový tím je však pripravený v prípade potreby okamžite zasiahnuť a funguje v pohotovostnom režime na celom území Slovenska. ŠOP SR zároveň vyzýva obyvateľov, aby v prípade spozorovania medveďa v intraviláne alebo jeho bezprostrednej blízkosti oznámili túto skutočnosť na existujúce čísla tiesňového volania 112, prípadne 158 a 155,“ dodal odbor komunikácie a propagácie.

medvede Čítajte viac Strach ľudí z medveďov je umelo vyvolaný politikmi. Nezmenili sa na krvilačných predátorov, tvrdí zoológ Kalaš

Pripomenul, že medvedica v nedeľu 17. marca vnikla do Liptovského Mikuláša zo severnej strany, z oblasti Západných Tatier. „Počas nedele napadla v centre mesta päť osôb vo veku od 10 do 72 rokov, pričom po preplávaní rieky Váh unikla do lokality medzi mestskými časťami Ploštín a Iľanovo. Následne po udalosti mesto zriadilo krízový štáb,“ doplnil.

medveď, Liptovský Mikuláš Čítajte viac Zoológ Kalaš: Medveď, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, tam neprišiel dobrovoľne

Vyhlásenie ŠOP však spochybnila poslankyňa PS Tamara Stohlová europoslanec Michal Wiezik (PS). „Tarabov manažment medveďov je nechutná fraška a defilé nekompetentnosti,“ uviedli na sociálnej sieti. Dodali, že k celému postupu mali od začiatku výhrady, a to najmä vo vzťahu k adresnosti takéhoto odstrelu či jeho legálnosti. „Približne 100 kg medvedieho samca nebolo na základe čoho identifikovať. Na verejnosť tiež unikli informácie, že ministerstvo ŽP požaduje odstrel akéhokoľvek medveďa. Dnes sa, žiaľ, potvrdili naše najhoršie obavy. Našli sa dokumenty z odstrelu medveďa, ktoré stratil zásahový tím, z ktorých vyplýva, že ulovená bola 67 kg medvedica. Netreba používať špičkovú biometriu, aby bolo jasné, že takýto odstrel nemôže nijako súvisieť so 100kg samcom, ktorého hľadali,“ dodali poslanci.

Ministra životného prostredia Tomáša Tarabu vyzvali, aby zverejnil detailné informácie o ulovenom medveďovi a okolnostiach jeho ulovenia, a na základe akého právneho rámca pristúpili k tomuto postupu.

Dodali, že sú za dôslednú ochranu zdravia a života obyvateľov a dôsledný manažment medveďa hnedého, postavený na systémových preventívnych opatreniach. „No ostro rozporujeme súčasný prístup ministerstva, ktorý je nesystémový a v rozpore s platnou legislatívou,“ reagovali poslanci.

Vláda navrhla ústavný zákon, ktorý by umožňoval odstrel medveďov

Vláda na svojom stredajšom výjazdovom rokovaní v Galante schválila návrh ústavného zákona, ktorý má riešiť situáciu so zvýšeným výskytom medveďov v intravilánoch a bezpečnostné riziká s tým súvisiace.

Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) spresnil, že zákon umožňuje v okolí miest a obcí vytvoriť 500 m bezpečnostnú zónu. „Pokiaľ sa do tejto zóny dostane medveď, je jasné, že výrazne stratil plachosť a zvyšuje sa riziko stretu s človekom. Ak sa bude medveď nachádzať v tejto zóne, bude možné pristúpiť k jeho likvidácii bez správneho konania,“ vysvetlil Taraba. „Odstrel budú môcť vykonať nielen členovia zásahového tímu, ale aj poľovníci, policajti, v národných parkoch aj ich správcovia,“ informoval.

Zdôraznil, že návrh je „absolútne právne čistý“. Načasovanie návrhu vysvetlil tým, že prichádza čas prebúdzania sa medveďov zo zimného spánku a ich vyššej koncentrácie v okolí sídiel. „Ústavným zákonom to dávame preto, aby to mimovládky nemohli zastaviť na ústavnom súde,“ uviedol Taraba.

Šéf envirorezortu sa chce stretnúť s predsedom Národnej rady SR Petrom Pellegrinim (Hlas) a hovoriť o prípadnom mimoriadnom rokovaní parlamentu o návrhu.

Pellegrini nevylúčil mimoriadnu schôdzu

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas) nevylúčil mimoriadnu schôdzu parlamentu k ústavnému zákonu, ktorý sa týka situácie s medveďmi. Nemyslí si, že rokovanie by sa konalo v čase moratória pred druhým kolom prezidentských volieb.

„Ide o relatívne kritickú situáciu,“ uviedol Pellegrini s tým, že aj s ministrom Tarabom budú o téme vo štvrtok (28. 3.) dopoludnia hovoriť. Diskutovať majú aj o tom, či počkať do plánovanej riadnej aprílovej schôdze, ktorá sa má začať 16. apríla, alebo bude potrebné zvolať rokovanie skôr.

Pellegrini predpokladá, že zákon po veľkonočných sviatkoch ešte týždeň vydrží a parlament by sa mohol zísť hneď v prvý týždeň po prezidentských voľbách. Nemyslí si, že by sa rokovanie konalo v čase moratória, ktoré sa začne vo štvrtok (4. 4.), aby niekto nespochybňoval situáciu ako súčasť kampane.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Liptovský Mikuláš #medveď