Ivan Lexa prvýkrát vypovedal v kauze triptych

Obžaloba v kauze umeleckého diela Klaňanie sa troch kráľov je podľa bývalého riaditeľa tajnej služby Ivana Lexu v rozpore so zákonom. Uviedol to vo štvrtok vo svojej výpovedi na Okresnom súde Bratislava III. Ivan Lexa vypovedá k prípadu po prvý raz.

11.03.2004 16:11
debata

Podľa Ivana Lexu SIS ešte pred jeho nástupom zaznamenala snahu istých kruhov o nelegálny vývoz a predaj hodnotných umeleckých diel. SIS mala podľa neho mať informácie o výrobe presných kópií starožitností. Ivan Lexa tvrdí, že informácie od podriadených naznačovali praktiky, aké používajú medzinárodné gangy zaoberajúce sa nelegálnym predajom umeleckých diel. Malo ísť o obchod bez zmluvy a platbou v hotovosti. SIS o podozreniach informovala políciu.

„Konali sme v súlade so zákonom,“ spresnil. Podobná akcia s použitím 200 tisíc dolárov sa odohrala podľa Ivana Lexu počas jeho predchodcu Vladimíra Mitra v kauze kolky začiatkom 90. rokov v čase kolkovania federálnych peňazí. Peniaze podľa Ivana Lexu stále držal v rukách štát, preto nemohla SIS vzniknúť škoda za viac ako šesť miliónov korún.

Ivan Lexa predložil súdu kurz amerického dolára v čase vrátenia 200 tisíc do SIS. Poukázal, že na kurzovom rozdiele oproti roku 1995 SIS získala viac ako 3,7 milióna korún.

Počas výpovede predsedníčka senátu Iveta Halvoňová obžalovaného Ivana Lexu viackrát dôrazne upozornila, aby vypovedal k obžalobe. Obžalovaný namietol, že mu nie je umožnené sa vyjadrovať k prípadu.

Ivan Lexa poukázal, že celé vyšetrovanie dozoroval človek s vážnymi psychickými problémami, prokurátor Michal Serbin, ktorý má údajne v nadchádzajúcich mesiacoch odísť z prokuratúry na invalidný dôchodok. Predsedníčka senátu Ivana Lexu napríklad upozorňovala, aby hovoril k súdu, a nie do hľadiska či na obhajcov. Ivan Lexa jej kontroval, že premýšľa. Poukázal, že expremiér Jozef Moravčík sa pozeral pri rozhovore, keď rozmýšľal, „do plafónu“. Predsedníčka senátu poukázala, že dostala anonymne časť spisu z vyšetrovania prípadu kúpy diela z polície zo Žiaru nad Hronom. Na dreve starom 500 rokov je dielo údajne nevyčísliteľnej historickej hodnoty.

Ivan Lexa podľa obžaloby v rozpore so zákonom podpísal uvoľnenie 200 tisíc amerických dolárov zo zvláštneho fondu. Cieľom akcie podľa vyšetrovateľov bolo privodiť nezákonne trestné stíhanie reštaurátora a pracovníka banskobystrického biskupského úradu na fingovanú kúpu triptychu. Predstieraná kúpa sa uskutočnila 14. júla 1995 a polícia po jej realizácii predviedla reštaurátora, sprostredkovateľa a príslušníka SIS alias Thomasa Grabnera. Proti reštaurátorovi vyšetrovateľ začal trestné stíhanie, zadržal ho a vzal do väzby. Trestné stíhanie reštaurátora vyšetrovateľ neskôr zastavil, pretože sa mu nepodarilo preukázať naplnenie trestného činu zneužívania vlastníctva. Z výsledkov vyšetrovania vyplýva, že SIS údajne vykonala a monitorovala celú transakciu v rozpore so zákonom. 

Pred Ivanom Lexom vypovedal i jeho podriadený, bývalý šéf kontrarozviekdy Jaroslav Svěchota. Ten obžalobu označil za klamstvá. Jaroslav Svěchota tvrdí, že akcia nikdy neslúžila na kompromitáciu banskobystrického biskupa Baláža za jeho podporu vtedajšieho prezidenta Michala Kováča v kauze zavlečenia jeho syna do Rakúska. Toto tvrdenie mal na verejnosť priniesť novinár Peter Tóth, ktorý sa neskôr stal šéfom kontrarozviedky.

debata chyba