Na polícii v Trnave predávali falošné kolky

Bývalý trnavský policajt a zamestnankyňa policajných odborov čelia obvineniu, že v policajnej budove v Trnave zorganizovali predaj falošných kolkov, prevažne v hodnote 1000 korún. Potvrdil to policajný hovorca Martin Korch. Obidvom hrozia viacročné tresty.

31.03.2007 14:07
Polícia Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Podľa denníka Nový čas sa kolky predávali na dopravnom inšpektoráte a oddelení cudzineckej polície v Trnave v miestnosti odborového zväzu polície. Ten si v policajnej budove zriadil firmu, ktorá okrem predaja kolkov zhotovovala občanom fotografie na dokumenty. Občania si kolky od pracovníčky kupovali napríklad pri vybavovaní cestovných dokladov, či prepisoch áut, upresnil Korch. 

Polícia začala prešetrovať všetky dokumenty, kde sa nalepovali kolky rok dozadu. Zatiaľ zaistila viac ako 150 falošných, prevažne tisíckorunových kolkov. Falzifikáty boli podľa trnavského krajského policajného riaditeľa Bystríka Stanka veľmi kvalitné a voľným okom od pravých nerozoznateľné.

Korch potvrdil, že polícia okrem toho preveruje podobný prípad, ktorý sa mal stať v Žiline.

Občanom, ktorí k žiadostiam o doklady predložili falošné kolky, podľa Korcha nič nehrozí. Falšovateľom kolkov naopak podľa trestného zákona hrozí väzenie od pol roka do šiestich rokov; ak sa preukáže, že svojim konaním získali prospech veľkého rozsahu, alebo ako členovia nebezpečného zoskupenia, mohli by skončiť s trestom až do osem rokov väzenia.

debata chyba