Robotníci doplatili na nedodržanie bezpečnosti

Štyria robotníci neprežili v Ilave zásah elektrickým prúdom. Traja živnostníci a jeden brigádnik od rána zatepľovali halu spoločnosti Strojspol. Podľa očitých svedkov udalosti po skončení zmeny tlačili krátko pred sedemnástou hodinou od budovy lešenie na kolieskach, vysoké asi šesť metrov. Neuvedomili si, že ním zavadia o drôty elektrického vedenia, ktorými šiel prúd s napätím 22-tisíc voltov. Všetci štyria muži boli na mieste mŕtvi.

17.09.2007 19:15 , aktualizované: 18.09.2007 13:38
Práca, zamestnanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Vedenie odpojili a s jeho opravou sa muselo počkať, kým priamo na mieste ukončí dokumentovanie nehody polícia. Časť Ilavy ostala bez elektriny. Zatepľovanie realizovala firma z Dubnice nad Váhom.

Smrť štyroch robotníkov vo veku 31, 33, 34 a 39 rokov podľa vyšetrovania spôso­bil neznámy páchateľ z nedbanlivosti a v dôsledku porušenia predpisov bezpečnosti práce. „Policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zločinu usmrtenia. Privolaní lekári nariadili vykonať lekársku pitvu,“ uviedla Hlaváčová.

Prípadom sa zaoberá aj Inšpektorát práce v Trenčíne. Ako uviedol zástupca pre inšpekciu práce Viliam Gajdošík, podľa výpovedí svedkov nehodu pravdepodobne spôsobila nepozornosť robotníkov pri presúvaní lešenia, preto cudzie zavinenie asi nie je možné a prípadná zodpovedná osoba bude medzi mŕtvymi. Inšpektorát sa zaoberá aj zamestnaneckým pomerom mužov. Traja z nich boli živnostníci a jeden pracoval pravdepodobne na ústnu dohodu.

debata chyba