Šajgal: Vraždu Kubašiaka som neobjednal

Brezniansky podnikateľ Igor Šajgal pred Okresným súdom v Banskej Bystrici odmietol obžalobu, podľa ktorej si mal objednať krádež dokumentov a vraždu svojho spoločníka Jána Kubašiaka z Polomky. Podľa prokurátora sa obžalovaný snažil získať obchodné podiely a akcie za viac ako 33 miliónov korún (1,1 milióna eur). Šajgal tvrdil, že neexistovali dokumenty, o ktoré by mal záujem.

06.10.2008 15:45
Šajgal Foto:
Igor Šajgal v pojednávacej miestnosti banskobystrického okresného súdu, kde sa v pondelok začalo pojednávanie v prípade objednania vraždy Jána Kubašiaka.
debata

„Neviem o aké dokumenty ide a rád by som bol, keby sa to upresnilo,“ povedal dnes podnikateľ po začiatku súdneho procesu. Kubašiak podľa neho nemohol mať žiadne dokumenty, lebo všetky boli vraj v kanceláriách ich spoločnej firmy. O majetok sa Šajgal v súčasnosti súdi s rodinou Kubašiaka vo viac ako tridsiatich súdnych sporoch. Na časť otázok, ktoré sa týkali týchto sporov, preto podnikateľ odmietol pred súdom odpovedať.

Na pojednávaní predstúpili ako svedkovia aj bývalí policajti Róbert Petluš a Róbert Červeňan, ktorých už v inom procese súd za vraždu Kubašiaka odsúdil. Obaja odmietli pred súdom vypovedať, a súd preto čítal ich výpovede z prípravného konania. Petluš, ktorého súd odsúdil na 25 rokov väzenia, v minulosti opakovane tvrdil, že Šajgala nepoznal. Pred súdom bude svedčiť aj Juraj Roszík, posledný z trojice, ktorá v novembri 2006 Kubašiakov dom v Polomke prepadla. Sudca ho však pre obavy o jeho bezpečnosť bude vypočúvať vo väznici v Banskej Bystrici. Roszík je dôležitým svedkom vo viacerých prípadoch trestných činov policajtov.

Vraždu podnikateľa prirovnali kriminalisti k mafiánskej poprave. Kubašiaka zastrelili ranou do zátylku v jeho rodinnom dome. Petluš s komplicmi Červeňanom a vtedy aktívnym policajtom Roszíkom po prepadnutí odzbrojili a zviazali policajnú hliadku privolanú susedmi a pri úteku vážne poranili ďalšieho policajta. Na niekoľkodňovom hľadaní páchateľov sa vtedy zúčastnili stovky policajtov a vojakov.

debata chyba