Požiar v Prešove uhasili, ošetrili 71 ľudí

Požiar skladu v Prešove s vojenskými chemikáliami, určenými na likvidáciu, už uhasili. Hasiči budovu počas noci chladili penou, povedal veliteľ zásahu Ján Goliaš. V nemocnici ošetrili spolu 71 ľudí, dvaja ostali hospitalizovaní. Krízový štáb pravdepodobne ešte dnes predpoludním odvolá mimoriadny stav v meste, ktorý vyhlásil v utorok po vypuknutí požiaru.

07.10.2008 11:19 , aktualizované: 08.10.2008 10:08
Požiar v sklade v Prešove Foto:
Pre požiar, ktorý vypukol v sklade s nebezpečným odpadom, museli z firiem evakuovať niekoľko stoviek ľudí.
debata

„Oheň je zlikvidovaný, priestor sme priebežne chladili, niektoré sudy s chlórnanom vápenatým totiž ešte vybuchovali,“ uviedol Goliaš. Objekt skladu hasiči kontrolujú termokamerou, po ďalšom poklese teploty bude musieť majiteľ poškodený objekt, z ktorého hasiči strhli strechu, vyprázdniť.

Počas noci v prešovskej nemocnici postupne ošetrili všetkých zasahujúcich hasičov. V nemocnici zostali dvaja ľudia, hasič a žena, pracujúca v blízkej prevádzke. Obaja sa nadýchali splodín, mali podráždené sliznice a pokožku a sťažené dýchanie. Ako dlho ostanú pacienti v nemocnici, riaditeľka zariadenia Monika Pažinková nespresnila.

V sklade, ktorý patrí spoločnosti Fecupral, bolo uložených vyše 30 ton vojenských chemických látok a ďalší chemický materiál. Príčiny vzniku požiaru a výšku škody zatiaľ hasiči nevedeli odhadnúť.

Požiar nahlásili na linku 112 dnes o 9:40. V areáli firmy Fecupral horeli v sklade plasty, drevené palety a papier. Podľa veliteľa zásahu Jána Goliáša sa počas zásahu zistilo, že v sklade je umiestnený aj chloran vápenatý, ktorý pri styku s vodou vybuchuje. Preto hasiči použili na hasenie penu.

Zranil sa aj jeden hasič, ktorý sa nadýchal škodlivých splodín a bol hospitalizovaný v prešovskej Fakultnej nemocnici Jána A. Reimana. V okolí Fecupralu v rozsahu 400 metrov boli okamžite evakuovaní ľudia z okolitých firiem.

V blízkosti spaľovne sa nenachádzajú obytné domy. Okolité ulice boli uzavreté. Dopravu riadili policajti.

Majiteľ firmy Fecupral Štefan Hanigovský  uviedol, že zhoreli prázdne plastové fľaše pripravené na expedíciu. Predbežnú škodu odhadol na 2 mil. Sk (66 387,838 eur). Príčina požiaru zatiaľ nie je známa. „Nehorela spaľovňa, ale sklad. Je to iná časť areálu ako spaľovňa,“ uviedol Hanigovský.

Spoločnosť Fecupral v súčasnosti v Prešove vlastní tiež menšiu spaľovňu odpadov s kapacitou 1000 ton ročne. Plánuje však vybudovať nové zariadenie na 21 000 ton nebezpečného odpadu ročne. Proti zámeru protestovali ekológovia a miestni obyvatelia.

Z objektu skladov, v ktorých horí nebezpečný...
Z objektu skladov, v ktorých horí nebezpečný...
+6V Prešove vypukol požiar v skladoch s...
debata chyba