Päťročný chlapec sa utopil v žumpe

Dvadsaťpäťročný Richard Décsi tri krát skočil do žumpy po svojho malého kamaráta. Sám sa skoro topil, nohami nedočiahol na dno a zamdlieval. Keď nakoniec vytiahol Fabiána Farkaša z úzkej šachty, bolo už neskoro.

16.06.2009 11:08 , aktualizované: 17:33
Dóra Fanny Takácsová Foto: ,
Dóra Fanny Takácsová chodila s Fabiánom Farkašom do škôlky. Na miesto nešťastia mu prišla zapáliť sviečku.
debata

„Trvalo to asi päť minút. Ľudia za mnou pribehli, že Fabián sa topí v žumpe. Už tam bol rebrík, hneď som bol dole. Na prvý raz som vydržal asi tridsať sekúnd, no nemohol som ho nájsť. Na druhý raz to bolo už len desať sekúnd. Prišlo mi zle. Vytiahol som ho na tretí raz,“ opisoval Décsi. S rodinou Farkašových sa dobre poznal, istý čas bývali v jednom paneláku vedľa seba.

Do dediny južne od Šale v tom momente prišli záchranári, no chlapčeka sa im nepodarilo oživiť. Jeho telo teraz skúma patológ. „Policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia, za čo hrozí dvoj- až päťročné väzenie,“ uviedla policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

Susedia včera nevedeli povedať, ako sa chlapec dostal do šachty. „Hore bol železný poklop, vraj naň stúpil a prevrátil sa,“ mienila suseda Klaudia Takácsová. Jej päťročná dcéra Dóra Fanny práve kládla malý kahanec k ostatným. S Fabiánom chodila do škôlky.

Na neupravenej ploche za panelákom boli včera všetky šachty prekryté kusmi betónu. Podľa Décsiho ich tam robotníci umiestnili až po tragédii. „Niektoré boli predtým zakryté len obyčajnou drevenou paletou. Tá váži desať kilogramov a pre malé deti nemôže byť problém odsunúť ju nabok. Keď sa neskôr z tej nešťastnej šachty odčerpala voda, našli tam Fabiánove topánky a malú detskú lopatku. Nejaké dieťa sa pri šachte hralo ešte pred ním,“ dodal Décsi.

debata chyba