Policajt prehovoril o zrade kolegu

Jedným okom stihol policajt Radoslav Morvay zazrieť, ako sa k nemu odzadu približuje kolega František Barnáš. Zazneli dva výstrely, Morvay padol, ešte vytiahol pištoľ a opätoval streľbu. V piatok sedel na invalidnom vozíku pred súdom a takto opisoval vlaňajšiu prestrelku v Nitre.

19.09.2009 02:00
František Barnáš Foto: ,
František Barnáš sa pri chôdzi opieral o barly. Za dvojnásobný pokus o vraždu mu hrozí doživotie.
debata

Barnáš, ktorý počas procesu sedel od neho len pár metrov, na jeho výpoveď nereagoval. Opäť prišiel o barlách, v policajnom kordóne. Hrozí mu výnimočný trest – doživotie za dvojnásobný pokus o vraždu. Druhá z guliek z jeho zbrane totiž trafila ešte jedného policajta – Tomáša Krtu.

Morvay detailne opísal, čo sa 16. septembra v nitrianskej mestskej časti Kynek udialo. Dostali hlásenie o prepade benzínovej pumpy. Prenasledovali podozrivé auto, ktoré zrýchľovalo a spočiatku odmietalo zastať. Domnievali sa, že by v ňom mohli byť lupiči. Neskôr ho predsa len zastavili, vyšli štyria ľudia.

Radoslav Morvay prišiel na súd na vozíku. Po... Foto: Pravda, Andrej Barát
Radoslav Morvay Radoslav Morvay prišiel na súd na vozíku. Po streľbe bývalého kolegu mu ochrnuli nohy.

Z podozrivého auta sa ozvali zvláštne zvuky – bola to ukradnutá policajná vysielačka uložená na zemi pred sedadlom spolujazdca, prikrytá handrou.

„Spoznal som kolegu Barnáša. Nereagoval na výzvy, aby sa upokojil. Vravel, že je v službe, preto má vysielačku,“ hovoril Morvay. Stáli od seba asi tri metre.

Barnáš mal ruky pri tele a vypálil od pása. „Ochrnuli mi nohy. Spadol som. Vytiahol som zbraň a strieľal, pretože utekal preč,“ pokračoval muž, ktorý sa stal policajtom roka 2008. V tom čase už boli na mieste ďalšie dve hliadky, padali ďalšie výstrely a bol zmätok. Barnáš použil jedného z komplicov ako živý štít.

Na zemi ležali dvaja policajti. Ďalší z nich skočil za auto, spoza ktorého bolo vidno len svetlo baterky, a jeho kolegovia na chvíľu zneisteli, či tam nie je ďalší páchateľ. K miestu už smerovalo viacero sanitiek. V priekope pri ceste sa plazil útočník Barnáš, zbraň bola asi meter od neho. Strážnici ho zadržali. Jediný zo štvorice lupičov, ktorému sa podarilo ujsť, bol Marián Ištokovič. Známy stolný tenista sa chvíľu skrýval v zahraničí. V júli sa nečakane objavil na chodbe nitrianskeho súdu s taškou v ruke, v ktorej mal zbalené veci do vyšetrovacej väzby.

Dohodu o vine a treste sa podarilo uzavrieť jeho komplicovi Martinovi Chlebcovi. Priznal sa, čin oľutoval a prijal päťročný trest.

debata chyba