Mŕtveho Róma vyložili zo sanitky, ľudia na košickom Luníku sú pobúrení

Zdravotníci na košickom sídlisku Luník IX vyložili na ulicu mŕtve telo jedného z jeho obyvateľov. Muža prevážali do nemocnice, keď však svoj boj o život prehral, záchranári sa vrátili, mŕtvolu odložili pod schodisko k bytovke, a odišli.

13.09.2010 12:15
debata

Postup zdravotníkov vyvolal na Luníku IX nevôľu, rodina mŕtveho muža chce podať trestné oznámenie. Na prípad upozornili viaceré médiá.

K 53-ročnému Rómovi sanitku zavolala jeho rodina ešte v sobotu ráno. „Keď ho v sobotu ráno odnášali z bytu na nosidlách, tak ešte žil. Sanitka ho však o pár hodín doviezla naspäť už mŕtveho a vyhodili ho na zem prikrytého igelitom ako psa! Som zdesená a šokovaná,“ citoval denník Nový čas manželku nebohého.

Postup záchranárov zo spoločnosti Falck Záchranná bol podľa regionálneho denníka Korzár neštandardný. Noviny napríklad citujú hlavnú lekárku operačného strediska záchrannej zdravotnej služby v Bratislave Ingrid Takáčovú, podľa ktorej bolo povinnosťou posádky telo odviezť do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia na obhliadku tela.

Porušenie predpisov pre denník naopak odmietla hovorkyňa Falck Záchrannej Magdaléna Magdová. Záchranári podľa Magdovej najprv začali s resuscitáciou muža, neskôr postupovali podľa pokynov Krajského operačného strediska a lekára posádky rýchlej lekárskej pomoci od iného poskytovateľa záchrannej zdravotnej služby. Ako dlho ostalo telo muža ležať na ulici, regionálny denník nespresnil.

Väčšinu obyvateľov sídliska Luník IX tvoria Rómovia. Na sídlisku žije spolu približne 5000 obyvateľov.

debata chyba