Šofér, ktorý zabil dve deti, išiel podľa svedkov rýchlo

Mladý šofér z obce Dubovany, ktorý v stredu zrazil dve školáčky, sa dedinou podľa očitých svedkov rútil neprimeranou rýchlosťou. Obe dvanásťročné dievčatá zahynuli.

21.01.2011 12:03
nehoda, Dubovany, sviečky Foto:
Susedia i ďalší obyvatelia Dubovian prišli v štvrtok na miesto tragédie zapáliť sviečky, šoféri tadiaľ prechádzali veľmi pomaly.
debata (58)

Kým Simona bola mŕtva na mieste, jej kamarátka Alica zomrela v štvrtok skoro ráno v trnavskej nemocnici. Hoci sa ju záchranárom podarilo krátko po nehode oživiť, svojim ťažkým zraneniam nakoniec podľahla na operačnom stole.

Alica bola dcérou hasiča, ktorého v službe na zásah privolali. Smutnú správu o smrti vnučky dostal jej starý otec Jozef Beluský nadránom. „Mala vážne poranenia na hlave a množstvo vnútorných zranení.“ V čase nehody bol práve na prechádzke v dedine, a keď prišiel na miesto, zbadal svoju vnučku, ako leží doráňaná v priekope. V pi­atok sa tam vrátil, a kým ľudia zapaľovali ďalšie kahance, on neveriacky krútil hlavou. „Ten šofér musel ísť veľmi rýchlo. Deti odleteli tak ďaleko,“ poznamenal. Simona letela po náraze asi 20 metrov, jeho vnučka oveľa ďalej, približne 40 metrov.

Obe dievčatá chodili do piateho ročníka a boli dobré kamarátky, podobne aj ich rodiny. Ako každý deň, aj teraz sa vracali zo školy. „Rodičia Alice neboli doma, a preto manželka vnučke volala, či jej nemá niečo zohriať. Nedvíhala telefón… Už ležala tu, v priekope,“ ukazoval starý otec. Jeho zať, zasahujúci hasič, na mieste odpadol a odviezli ho preč.

K nehode sa ponáhľal aj starosta obce a bývalý záchranár Miroslav Michalčík. Bol v aute asi tri kilometre od nehody, keď mu zavolali. „Jedno dievča som našiel ležať na ceste. Nedýchalo, a tak som sa ho pokúsil oživovať. Potom som zbadal ďalšie v priekope, tak som dal ľuďom inštrukcie a utekal som oživovať aj to druhé.“ Starosta pomáhal lekárom ešte aj v sanitke.

Mladý vodič, ktorý do dievčat vrazil, vystúpil podľa niektorých svedkov sám z auta. To bolo zničené, motor mu vyletel z prednej časti. K jeho osobe sa dedinčania v štvrtok nevy­jadrovali pozitívne. Zazneli výčitky, že často lietal s autom po dedine, bol to „frajer“.

Policajné záznamy na rozdiel od pocitov rozhorčených ľudí hovoria jasne. Devätnásťročný Dubovčan získal vodičský preukaz v novembri 2009. Približne o rok na to mu polícia dala pokutu za prekročenie rýchlosti v obci. „V decembri sme ho navyše obvinili z dvoch prípadov krádeží a v januári tohto roku za ublíženie na zdraví,“ uviedla policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Rýchlosť, akou mladík predbiehal autobus, práve zisťuje znalec z odboru dopravy. Vodič autobusu to podľa Beluského odhadol na vyše 100 kilometrov za hodinu. Šoférovi teraz hrozí podľa zákona za prečin usmrtenia dvoj- až päťročné väzenie. Či mal v krvi alkohol, ešte jasné nie je, výsledky testov polícia v štvrtok nemala.

O pár metrov od miesta tragickej nehody je v Dubovanoch pri krajnici ďalší kríž. Pred niekoľkými rokmi tam vletel vodič do obývačky jedného z rodinných domov.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba