Cinkota dostal za drogovú činnosť osem rokov, herec sa hneď odvolal

Herec Dušan Cinkota čelí prísnemu rozsudku. Okresný súd Bratislava IV. mu vo štvrtok vymeral trest osem rokov väzenia za trestnú drogovú činonsť. Herec sa okamžite odvolal.

01.03.2012 11:14 , aktualizované: 12:14
Dušan Cinkota Foto: ,
Dušan Cinkota
debata (33)

Osemročný trest má byť výsledkom vyšetrovania v prípade, ktorý sa datuje do roku 2007. Vtedy Cinkotu zadržali v rámci policajnej akcie Vrabec v bratislavskej Dúbravke. V čase zásahu mal herec pri sebe šesť zatavených striekačiek s obsahom pervitínu.

Cinkota komentoval rozsudok slovami: „Zas dostali variči menej ako ja“. Hercov obhajca v záverečnej reči žiadal, aby bol jeho klient oslobodený, nakoľko absentuje jeho úmysel spáchať trestný čin. Podľa neho jeho klient dlhodobo spolupracoval s políciou, pomáhal cudzineckej polícii, neskôr pri odhaľovaní drogovej trestnej činnosti. „Drogu, ktorú mal pri sebe, keď ho zadržali, kúpil, aby pomohol polícii,“ tvrdil obhajca.

V prípade spoluobžalovaného Martina H., ktorý sa k skutku priznal na predchádzajúcom pojednávaní v novembri 2011, súd uložil súhrnný trest päť rokov v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Martinovi H. súd tiež uložil protitoxikologické liečenie. Súd zároveň zrušil predchádzajúci rozsudok Okresného súdu Bratislava V., ktorý Martinovi H. uložil trest tiež pre drogovú trestnú činnosť. Čas, ktorý strávil v tomto prípade vo väzbe a vo výkone trestu, bude započítaný do nového trestu. Martin H. si ponechal čas na rozhodnutie o odvolaní. Zákonnú lehotu na odvolanie si ponechal i prokurátor.

Dušan Cinktoa ešte v novembri na súde povedal, že na odhaľovaní drogovej trestnej činnosti spolupracoval s policajtom. So spoluobžalovaným Martinom sa zoznámil na základe jeho požiadavky. Jeho úlohou bolo nájsť „kuchynky“, teda miesto, kde sa drogy pripravovali, ako aj označiť „varičov“. V deň zadržania mal u seba drogu, ktorú kúpil u Martina v byte. Zároveň si tam dal dávku pervitínu. Podľa neho by bolo v danom momente divné, ak by si ju nedal. Poznamenal, že s užitím drogy mal ako bývalý narkoman problém, veril však, že svoju recidívu zvládne.

Drogu mal odovzdať policajtovi, zadržala ho však iná hliadka. Tvrdil tiež, že po zadržaní žiadal, aby sa s policajtom J. mohol skontaktovať, dal k dispozícii i jeho služobné čísla i kontakt na obhajcu, ale mu to neumožnili. Ako informovala stránka Čas.sk, vo svojej štvrtkovej záverečnej reči známy herec vyjadril znechutenie nad priebehom celej kauzy: „V roku 2007 som bol nastavený na normálny život. Spolupracoval som však s políciou a dnes začínam pochybovať, či to bolo správne. Po tejto skúsenosti už nikdy neoznámim spáchanie trestného činu,“ uviedol na súde počas štvrtkového pojednávania.

Súd vypočul aj policajta, s ktorým mal Cinkota spolupracovať. Vypočúvanie však prebiehalo s vylúčením verejnosti a hoci spomenutý policajt vypovedal údajne v prospech herca, verdikt súdu bol napokon osem rokov väzenia.

Po odvolaní sa celý prípad presunie na krajský súd. Hrozí však aj riziko, že by herec v prípade uznania viny mohol dostať trest až vo výške od 10 do 15 rokov. Priťažujúcou okolnosťou v tomto prípade je, že už bol raz za drogy trestne stíhaný a odsúdený. V roku 2003 mu súd za držbu pervitínu vymeral dvojročný trest, z ktorého napokon strávil za mrežami 13 mesiacov.

33 debata chyba