Pramene v Slovenskom raji sú kontaminované

Pramene a studničky v Národnom parku Slovenský raj sú hygienicky nevyhovujúce. Pravidelný monitoring kvality vôd, ktorý vykonáva Štátny zdravotný ústav (ŠZÚ) v Spišskej Novej Vsi, potvrdil vysokú kontamináciu prameňov a studničiek. ŠZÚ pravidelne kontroluje kvalitu vody z desiatich prameňov na najfrekventovanejších chodníkoch v Slovenskom raji.

22.10.2003 13:43
debata

„Z desiatich odberov je deväť sústavne a trvalo hygienicky nevyhovujúcich a nevhodných na pitie,“ uviedol na stredajšej tlačovej besede Július Ritter zo ŠZÚ v Spišskej Novej Vsi. Z prameňov, ktoré hygienici pravidelne monitorujú, je zo zdravotného hľadiska vhodná na pitie len voda z prameňa pri parkovisku na Podlesku v Hrabušiciach. Naopak prameň Suchá Belá je mikrobiologicky najviac znečistený.

Znečistenie vody spôsobujú návštevníci národného parku, ktorí okolie prameňov využívajú nielen na oddych, ale aj na konzumáciu jedál a hlavne na vykonávanie biologických potrieb, ktoré najviac znečisťuje vodu v studničkách. „Piť vodu zo studničiek a prameňov v národnom parku je hazardom so zdravím,“ upozornil J. Ritter. Pri konzumácii vody z prameňov môže dôjsť k ochoreniu zažívacieho traktu.

Tohto roku vykonali pracovníci ŠZÚ aj kontrolu vôd z povrchových zdrojov v roklinách Suchá Belá a Piecky. Rozbory vody potvrdili, že hygienicky nevyhovujú aj povrchové toky v národnom parku. Znečistenie povrchových vôd majú na svedomí fekálie. Pracovníci národného parku sa pritom neraz stretávajú s návštevníkmi, hlavne zahraničnými, ktorí pijú vodu priamo z potokov v roklinách či studničkách.

ŠZÚ aj Správa Národného parku Slovenský raj preto upozorňuje všetkých návštevníkov národného parku, aby nepoužívali vodu zo studničiek a potokov ako pitnú vodu. Každý takýto zdroj by mal byť označený. "Nedisciplinovaní návštevníci často zničia tabule s upozornením o hygienickej závadnosti vody,“ povedal riaditeľ Správy NP Slovenský raj Dušan Bevilaqua.

debata chyba