Smer podpísal petíciu za predčasné voľby

Predsedníctvo opozičného Smeru v piatok podpisom petičných hárkov začalo v spolupráci s Konfederáciou odborových zväzov a KSS akciu za vypísanie referenda o predčasných voľbách. Od soboty budú stánky Smeru s podpisovými hárkami vo všetkých okresných mestách, do obcí budú chodiť autá s nápisom Stop Dzurinda.

14.11.2003 13:00
debata

Smer bude zbierať podpisy aj pri návšteve občanov u nich doma. Do 15. decembra chce získať najmenej 100 tisíc podpisov, zvyšok zabezpečia odborári a KSS. Predseda Smeru Robert Fico verí, že akcia bude úspešná a podarí sa vymeniť súčasnú vládu.

Referendum, v ktorom by občania odpovedali na otázku :„Ste za to, aby poslanci NR SR prijali ústavný zákon o skrátení III. volebného obdobia NR SR tak, aby sa voľby do Národnej rady SR konali v roku 2004,“ by však bolo pre parlament len odporúčaním. Za ústavný zákon, umožňujúci predčasné voľby, by musela hlasovať aj časť vládnej koalície.

Fico je presvedčený, že po prípadných voľbách by zloženie parlamentu bolo iné. Smer je podľa neho pripravený vytvoriť vládu s kýmkoľvek, kto bude súhlasiť s ich politikou sociálne únosných reforiem. Ako si to ich jeho strana predstavuje, bude známe 13. decembra, keď snem Smeru schváli dokumenty o politickej a sociálno-ekonomickej alternatíve pre Slovensko.

Dovtedy sa bude Smer snažiť návrhmi na zmenu zákonov zmierniť dopady vládnej politiky na občanov. Na tlačovej besede Fico oznámil, že v najbližších dňoch dajú do parlamentu návrh na zníženie spotrebnej dane z bezolovnatého benzínu z 15 500 Sk na tisíc litrov na 15 150 Sk a pri nafte zo 14 500 na 12 750 korún na tisíc litrov. Smer dúfa, že prezident vráti parlamentu „cynický“ zákon o hmotnej núdzi, ako aj novelu, ktorá má umožniť doprivatizáciu strategických podnikov.

debata chyba