Právoplatným predsedom SNS je Súlovský

Ústredie Slovenskej národnej strany na Šafárikovom námestí v Bratislave má od stredy večera nových nájomníkov. Noví štatutári, ktorých ministerstvo vnútra zapísalo do registra politických strán, prevzali za prítomnosti notára priestory ústredia.

08.01.2004 11:51
debata

Okrem predsedu strany Petra Súlovského sú štatutármi aj Miroslav Kotian a Peter Lisý. Súlovský ocenil prístup ministerstva vnútra, ktoré po siedmich mesiacoch nakoniec zaregistrovalo zvolených predstaviteľov SNS. Urobilo tak po doručení všetkých potrebných dokladov, ako aj rozhodnutia krajského súdu, ktorý na záver minulého roku určil, že predsedom SNS je Peter Súlovský. 

Ján Slota, ktorého časť členov SNS stále považuje za svojho predsedu, si myslí, že za registráciou Súlovského je minister vnútra Vladimír Palko a predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar.

Súlovský bol zvolený začiatkom mája na 11. sneme SNS za predsedu. Výsledky tohto snemu však neuznala skupina národniarov okolo Anny Malíkovej a neskôr ani Ján Slota.

Malíkovej vo štvrtok neumožnili vstup do ústredia strany, ktoré je strážené zvnútra.

Súlovský zdôraznil, že sa sedem mesiacov usilovali komunikovať a riešiť problémy s druhou časťou národniarov. Odpoveďou im však boli arogantné vyjadrenia na ich adresu prostredníctvom médií. Zápis štatutárov považuje za administratívny úkon a Jána Slotu naďalej za predsedu Pravej SNS.

Zaregistrovaní predstavitelia SNS odmietli fámy o tom, že by sa v ústredí mali nachádzať nejaké tajné dokumenty Jána Slotu, ktorých sa mali zmocniť. Ako na tlačovej besede prítomným ukázal, jediným tajným dokumentom bola niekoľkolitrová nedopitá fľaša alkoholu. 

SNS začne na budúci týždeň zbierať podpisy pod petíciu, ktorá má umožniť Jozefovi Prokešovi kandidovať na post prezidenta SR. Prokeš osobne považuje za jednu z hlavných úloh budúcej hlavy štátu, aby pomohla krajine po vstupe do EÚ zachovať si svoju identitu a národné špecifiká.

debata chyba