Schuster dá Slotovi Kríž prezidenta SR

Prezident Rudolf Schuster sa rozhodol oceniť prácu štyroch najdlhšie pôsobiacich primátorov a starostov. Vo štvrtok si z jeho rúk prevezme Kríž prezidenta SR primátor Žiliny Ján Slota, Košíc Zdenko Trebuľa, Banskej Bystrice Ján Králik a starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Richard Frimmel.

08.02.2004 16:13
debata

Potvrdil to hovorca hlavy štátu Ján Füle.

J. Slota stojí na čele Žiliny už od roku 1990. Primátor Košíc Z. Trebuľa prevzal štafetu po R. Schusterovi, keď bol v roku 1999 inaugurovaný do funkcie prezidenta. Druhé volebné obdobie je primátorom aj J. Králik a starosta bratislavského Nového Mesta R. Frimmel bol v roku 2002 zvolený do funkcie už po tretíkrát.

Naposledy odovzdával svoje vyznamenania prezident vo štvrtok 5. februára, keď si ich prevzali štyri osobnosti slovenského spoločenského života. Išlo o manažéra Michala Pramuka, folkloristku Melániu Nemcovú, manažéra Karola Pavlů a historika Štefana Holčíka. Tieto ocenenia udeľuje hlava štátu od júna 2001. Odvtedy ho získalo celkovo 102 osobností. Najviac ich odovzdal v roku 2002, keď Kríž prezidenta I. stupňa dostala celá hokejová reprezentácia za víťazstvo na Majstrovstvách sveta vo švédskom Göteborgu. 

Podľa štatútu sú vyznamenania „ocenením mimoriadnych zásluh o SR, jej vznik, rozvoj a dobré meno v zahraničí, o dodržiavanie a ochranu základných práv a slobôd, o rozvoj demokracie, vrátane zabezpečovania riadneho chodu ústavných orgánov, o rozvoj najmä v oblasti obrany a bezpečnosti, hospodárstva, vedy a techniky, v sociálnej oblasti, v oblasti školstva, kultúry, umenia, športu a ocenením za záchranu ľudského života a materiálnych hodnôt“. Právni experti v roku 2001 tvrdili, že prezidentovo rozhodnutie udeľovať vlastné vyznamenania nemá oporu v zákone.

debata chyba