Rómovia chcú blokovať diaľnice

Ak sa vláda nezačne zaoberať zhoršenou sociálnou situáciou Rómov ani po ich protestoch, ktoré by sa mali uskutočniť v mestách a obciach na celom Slovensku 25. februára, Rómovia zablokujú cesty, diaľnice a colnice.

21.02.2004 16:12
debata

V prípade, že ani po zablokovaní ciest a colníc na území SR vláda nezačne vážne uvažovať o zlepšení situácie sociálne slabých Rómov, je Parlament Rómov pripravený zorganizovať protest pred sídlom Úradu vlády SR v Bratislave.

Jeho zástupcovia sú v krajnom prípade rozhodnutí napísať list o nezáujme slovenskej vlády riešiť problémy rómskych komunít v SR a osobne ho odovzdať zástupcom Európskej únie. Parlament Rómov SR sa na tom dohodol na dnešnom zasadnutí vo Zvolene.

Ladislav Fízik nedávno avizoval, že pokiaľ vláda neprehodnotí sociálne zákony, prídu po nových sociálnych dávkach, ktoré začali vyplácať tento týždeň, vzbury sociálne odkázaných ľudí. Parlament Rómov preto pripravuje na 25. februára celoslovenskú protestnú akciu.

Protestné mítingy by sa mali uskutočniť v obciach a mestách najmä v regiónoch s veľkou koncentráciou Rómov. Protesty sa začnú tým, že rómski rodičia demonštratívne odprevadia svoje deti do školy až na druhú vyučovaciu hodinu. Následne sa pred miestnymi sídlami samosprávy budú konať protesty spojené s petíciami za zlepšenie sociálnej situácie.

Hlavné požiadavky protestov zhrnul Fízik do troch slov – práca, rovnosť a chlieb. Protesty Rómov by mali upozorniť i na to, že rómske deti chcú chodiť do školy. To sa však podľa Fízika nedá, ak na to ich často nezamestnaní rodičia nemajú peniaze.

debata chyba