Dzurindovu skupinku polícia nenašla

Skupinka, ktorú Mikuláš Dzurinda označoval za protištátnu, neexistuje. K týmto záverom dospela polícia po tom, čo polroka preverovala trestné oznámenie predsedu vlády. Ten ho podal proti skupinke škodiacej štátu, SIS a SDKÚ.

24.03.2004 07:28
debata

Celý prípad vyvolal vlani na jeseň vládnu krízu, keď premiér na základe svojich podozrení nechal odvolať riaditeľa NBÚ Jána Mojžiša a stiahol z vlády ministra obrany Ivana Šimka.

Polícia dnes tvrdí, že nezistila žiaden dôvod na začatie trestného stíhania v tejto veci. Tieto výsledky vyšetrovateľ postúpil prokurátorovi. „Môžem potvrdiť, že spis je už na prokuratúre. Vyjadriť sa k tomu budem môcť až po jeho preštudovaní,“ povedal špeciálny prokurátor, ktorý nechce zverejniť svoje meno. „Premiér sa k tomu zatiaľ nemôže vyjadriť, nakoľko ešte nedostal oficiálne túto informáciu,“ uviedol včera Zenon Mikle z tlačového oddelenia Úradu vlády.

Kauzu premiérovej skupinky riešil špeciálny vyšetrovací tím vyše pol roka. Zaoberal sa Dzurindovými obvineniami na adresu podnikateľa Miloša Žiaka a bývalého šéfa NBÚ Jána Mojžiša, ktorého vláda preto odvolala z funkcie. Podľa Dzurindu obaja ovplyvňovali miliónové tendre v prospech blízkych firiem. Vyšetrovatelia však nič také nezistili. Opierali sa pritom o stanoviská Úradu pre verejné obstarávanie, dotknutých ministerstiev, Úradu vlády a ďalších štátnych inštitúcií. Dzurindove tvrdenia Mojžiš aj Žiak popreli. Mojžiš dokonca obvinil Dzurindu, že práve on konal pod tlakom lobistických skupín.

Svoje tvrdenia o skupinke premiér podložil dokumentmi, ktoré dostal od SIS. Išlo o informáciu o bezpečnostnej spoľahlivosti Jána Mojžiša a ďalší materiál so zoznamom členov skupinky. Malo ísť spolu o 36 ľudí. Spor o skupinku vyvolal niekoľkomesačný konflikt vo vláde. U SMK a KDH totiž premiér nenašiel podporu. Na jeho stranu sa postavila iba Ruskova aliancia. Kauza nakoniec vyústila do straty vládnej väčšiny. Šimko totiž na protest proti podľa neho nedemokratickým praktikám premiéra spolu s ďalšími poslancami opustil SDKÚ.

Predseda brannobezpečnos­tného výboru parlamentu Robert Kaliňák neskôr zverejnil niekoľko mien, ktoré podľa neho na zozname figurujú. Okrem Žiaka a Mojžiša menoval aj podnikateľa Petra Lukeša, súčasného šéfa policajného útvaru na boj s korupciou Jozefa Šáteka a niekoľkých novinárov. SDKÚ za to Kaliňáka zažalovala na súde. V súvislosti s kauzou skupinka a odvolávaním Mojžiša z postu riaditeľa NBÚ zažaloval premiér aj denníky Pravda s SME. Požaduje od nich odškodné spolu desať miliónov korún.

Predseda vlády vypovedal o skupinke 18. augusta 2003 pred špeciálnym prokurátorom. Trojstranovú zápisnicu z jeho výpovede neskôr niekto zverejnil na internete, kde je doteraz. Pravosť dokumentu potvrdila Generálna prokuratúra. Ako sa dostala výpoveď na verejnosť, sa zatiaľ vyšetriť nepodarilo.

Dzurinda o skupinke

Veľmi dôrazne som zasiahol voči vplyvnej lobistickej skupine. Som presvedčený, že jedným zo zámerov tejto vplyvnej lobistickej skupiny je odvolanie Ladislava Pittnera a získanie vplyvu v Slovenskej informačnej službe. Ja tejto lobistickej skupine nikdy nenaletím.
(9.10.2003)

Ja nie som taký naivný, že by som si bol býval myslel, že keď pichnem do osieho hniezda, že tie osy nebudú štípať. Štípu, veľmi štípu, ale ja viem, že má zmysel to vydržať.
(9.10.2003)

-------

Názory politikov

Béla Bugár (SMK) – Fakticky zbytočne sme sa tu zaoberali nejakou skupinkou, ktorá podľa polície ani neexistuje a dupľom nerobí protištátnu činnosť. To svedčí minimálne o dvoch veciach. Buď premiér nemal dobré informácie a potom by mal mať problém ten, kto ho takto informoval. Alebo sa zle rozhodol a odštartoval túto kauzu. A to je tiež zle. My s KDH sme už predtým hovorili, že nie sú žiadne dôvody, ktoré by nás nútili konať, či už proti Mojžišovi, alebo vôbec. Mali sme pravdu a očakávame, že k tomu povie svoje aj pán premiér.

Róbert Kaliňák (Smer) - Je čas na veľké ospravedlnenia zo strany pána premiéra. Ak by bol trocha chlap, takto by sa postavil k svojim rečiam, ktoré začal šíriť niekedy v lete. Tiež by zvážil, či ešte môže zastávať svoje miesto. Vieme však presne, ako to zváži. Svojimi hypotetickými rečami, keď si vytváral nepriateľa v spoločnosti, mnohým ľuďom zmenil osud. Preto by sa mal ospravedlniť a pochopiť, že urobil veľkú chybu, na ktorú sme upozorňovali, keď kauza skupinka vznikla.

Ľubomír Lintner (ANO) – Premiér musí povedať, prečo udával fakty, ktoré spájal s tým, že je tu skupina ľudí, ktorá ohrozuje republiku a SDKÚ. Ak polícia konštatuje, že nie je možné ďalej konať, dá sa uvažovať, či premiérova argumentácia bola účelová a nad jeho tvrdeniami si treba dávať otázniky. Polícia dáva za pravdu Ivanovi Šimkovi a to je už o širších vzťahoch v koalícii. Jednotliví partneri si budú musieť skôr či neskôr dať otázku, či sa tu účelovo nezneužívajú, alebo neposúvajú informácie z pohľadu politickej strany, ktorá chce niečo riešiť. Minimálne by mal premiér vysvetliť, čo tým sledoval.

Pavol Kubovič (SDKÚ) – Nechcem sa k tomu vyjadrovať. Nepoznám všetky podrobnosti, nevidel som ani odôvodnenie.

Pavol Minárik (KDH) – Nebudem komentovať takého rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní. Je to tak. Niečo také sme očakávali. Teraz nie je na to čas, aby sme hľadali zodpovednosť premiéra v tejto veci. Určite sa o tom v KDH budeme rozprávať, ale teraz máme ešte ďalšie problémy, ktoré treba riešiť.

debata chyba