Ďalší darca tvrdí, že SDKÚ nič nedal

Ďalší človek zo zoznamu darcov Dzurindovej SDKÚ jednoznačne potvrdil, že strane nedal nijaké peniaze. Ide o Antona Bidovského z Prešova, ktorý mal podľa oficiálneho zoznamu SDKÚ v roku 2002 prispieť 25-tisíc korunami.

07.04.2004 06:43
debata

,,Vzhľadom na to, že sa moje meno objavilo na internetovej stránke SDKÚ a prečítal som si ho aj v niektorých novinách, rozhodol som sa požiadať pokladníka SDKÚ, aby mi zaslal kópiu darovacej zmluvy alebo iného dokumentu, ktorý by potvrdil môj prípadný dar," povedal pre Pravdu Bidovský. Zároveň v liste upozornil, že strana použila jeho osobné údaje vrátane adresy bydliska bez jeho súhlasu. ,,Očakávam predloženie týchto dokumentov, lebo v mojej evidencii sa žiadne také nenachádzajú. Ak mi ich nepošlú, budem zvažovať ďalšie právne kroky vo vzťahu k tým, ktorí tieto údaje zverejnili," dodal.

Už osem ľudí potvrdilo, že na zozname darcov SDKÚ sú neoprávnene, pretože jej nič nedali. Celú vec už od minulého týždňa vyšetruje polícia.

Prezident Policajného zboru Anton Kulich sa dohodol s mimovládnou organizáciou Aliancia Fair play, ktorá sa venuje sponzorovaniu strán, že mu odovzdá zozbierané materiály. ,,Vyhodnotíme ich a potom sa rozhodneme, či je dôvod začať trestné stíhanie. Zatiaľ nie je dôvod," povedal.

Podľa právnika Milana Galandu sa v zoznamoch môžu zapisovať falošní darcovia aj preto, aby strana nemusela platiť daň z darovania. ,,Väčšia suma peňazí sa rozpíše na menšie sumy. Daň z darovania sa totiž platila len zo sumy vyššej ako 50-tisíc korún," spresnil. Od januára sa však daň z darovania už neplatí. ,,Teraz je už zrušená a uvidíme, či darcovia budú čistí a transparentní," zdôraznil Galanda.

Zdaňovanie darov SDKÚ bude preverovať polícia. ,,Samozrejme, budeme sa tomu venovať. Čo bude možné zistiť, tým sa budeme zaoberať," tvrdí Kulich.

Financovaním strany sa zaoberal aj výkonný výbor SDKÚ. Celý problém však zobral len na vedomie. ,,Budeme mať vnútorný audit a potom ho prerokujeme, želám si, aby to bolo čo najskôr. Je to v záujme nás všetkých," vyhlásil predseda strany Mikuláš Dzurinda.

debata chyba