Košická spaľovňa odpadu od stredy horí

Požiar v košickej spaľovni komunálneho odpadu spoločnosti KOSIT, ktorý vypukol v stredu na poludnie, sa hasičom zatiaľ nepodarilo zlikvidovať. Ako vo čtvrtok informoval operačný dôstojník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HZZ) Košice Juraj Horňák, hasiči zasahovali celú noc.

03.06.2004 10:47
debata

Na likvidácii sa podieľalo desať cisterien a ďalšia technika, pričom pomáhala aj cisterna z hasičskej jednotky U.S. Steel a jedna cisterna z HZZ Trebišov.

Ráno nastúpili na likvidáciu požiaru čerstvé hasičské jednotky a technika z Košíc, Moldavy, Čane, Bidoviec. Prišli aj posily – dve cisterny a špecialisti na likvidáciu ekologických havárií z bývalej záchrannej brigády CO, teraz už Záchrannej brigády HZZ v Humennom. Podľa vyjadrenia J. Horňáka v súčasnej situácii nemožno povedať, kedy sa podarí požiar zlikvidovať. 

Ako uviedol Horňák, horí zásobník komunálneho odpadu s rozmermi približne 30 krát 10 metrov, hlboký 22 metrov, čo je približne výška štvorposchodového domu, s objemom okolo 6 600 kubických metrov.

"Horí komunálny odpad a zasahujúci hasiči vzhľadom na silné zadymenie musia pracovať v maskách s dýchacou technikou. V stredu a v noci boli a aj teraz sú dobré rozptylové podmienky, takže podľa mojej mienky nie je ohrozené zdravie obyvateľov okolitých obcí. Okrem komunálneho odpadu vyhorel aj velín,“ povedal Horňák. 

debata chyba