Prezident sa pomýlil, tvrdia poslanci

Zmeškal Ivan Gašparovič lehotu na vrátenie Zajacovej reformy do NR SR, alebo nie? Celú stredu tento spor riešili parlamentné výbory. Parlamentní právnici tvrdili, že prezident šesticu Zajacových zákonov vrátil neskoro. Navrhli dokonca, aby poslanci o zákonoch už vôbec nehlasovali. Situáciu nakoniec vyriešil zdravotný výbor po porade s predsedom NR SR, keď sa dohodli, že poslanci predsa len budú vo štvrtok o prezidentom vrátených zákonoch opätovne hlasovať. Chcú tým predísť prípadným právnym komplikáciám.

21.10.2004 07:19
debata

Prezidentov úrad odmietol, že Ivan Gašparovič zmeškal lehotu. ,,Ústava hovorí o doručení stanoviska prezidenta k zákonu do 15 dní a keďže táto lehota formálne uplynula v sobotu, čo je deň pracovného pokoja, najbližší pracovný deň bol pondelok. Vtedy prezident svoje stanovisko parlamentu doručil," povedal prezidentov poradca Milan Čič pre SITA.

Gašparoviča včera podporil iba Smer, koalícia s HZDS a nezávislými tvrdili, že sa pomýlil. ,,Prvého októbra mu to doručili a prezident vydal rozhodnutie osemnásteho. Lehota je však pätnásť dní. To je fakt," vyhlásil Peter Miššík (SDKÚ). ,,Niet pochýb o tom, že zmeškal termín," myslí si tiež nezávislý Miloslav Abelovský, ktorý hlasoval za reformu.

S názorom ústavnoprávneho výboru, že Gašparovič termín zmeškal, súhlasí aj ústavný právnik Ladislav Orosz. Tvrdí, že na prezidentovu lehotu sa nevzťahuje Občiansky zákonník, podľa ktorého sa do lehoty nerátajú voľné dni. ,,Existujú totiž aj špeciálne úpravy počítania lehôt, kde sa nerozlišuje medzi pracovným a voľným dňom. Myslím si, že na ústavné právo sa nevzťahuje Občiansky zákonník," povedal.
To, že hlava štátu premeškala lehotu na vrátenie zákonov, si myslí väčšina poslancov. Aj preto za uznesenie ústavnoprávneho výboru zahlasovali jeho šiesti členovia, dvaja sa zdržali. Možných komplikácií sa obával aj Vlastimil Ondrejka (ANO), ktorý sa spoločne s Husárom hlasovania zdržali. ,,Toto uznesenie bolo urobené a prijaté príliš narýchlo. Radšej by som bol za to, aby sa riadne hlasovalo o reforme druhý raz, aby sa to zbytočne neskomplikovalo. Aj keď som členom ústavnoprávneho výboru, pre mňa je riešenie zdravotníctva dôležitejšie ako to, či to prezident stihol vrátiť zákony včas, alebo nie," povedal.

Jediný, kto hlasoval proti, bola Jana Laššáková (Smer). ,,Na rozdiel od ostatných kolegov si myslím, že prezident nezmeškal lehotu," povedala. Jej stranícky kolega Róbert Madej si dokonca myslí, že sa to dá chápať ako snaha o znemožnenie opätovného rokovania o šestici zákonov. ,,Doterajšia zvyklosť bola, že prezident mohol vrátiť zákon najbližší pracovný deň po uplynutí lehoty, taká je bežná prax aj v Českej republike, tam o tom rozhodol aj Ústavný súd," dodal.

debata chyba