SDSS sa začlení do strany Smer

Sociálnodemokratická strana Slovenska ukončí k 1. januáru 2005 svoju činnosť a formálne sa začlení do opozičnej strany Smer, ktorej názov sa zmení na Smer - sociálna demokracia. Stane sa tak na základe dohody o integrácii, ktorú v stredu podpísali lídri strán Robert Fico a Jaroslav Volf.

03.11.2004 18:00
debata

Ambíciou oboch strán je vytvoriť silný, medzinárodne uznávaný stredoľavý subjekt, ktorý by mal konkurovať vládnym pravicovým stranám a mal by byť ich alternatívou. „Kým iní sa rozdeľujú, my sa spájame. Kým iné politické strany sa rozpadajú na mnohé frakcie, na mnohé poslanecké kluby, Smer postupne krok za krokom v spolupráci s našimi partnermi sa pokúša o vytvorenie silnej stredoľavej alternatívy,“ vyhlásil Fico pred novinármi. Šéf sociálnych demokratov Jaroslav Volf dodal, že  podpísanou dohodou sa završuje proces integrácie, ktorý začal pred dvanástimi rokmi Alexander Dubček, keď podpísal dohodu o spolupráci so SDĽ.

Sociálni demokrati by mali podľa tejto dohody vytvoriť v Smere platformu, ktorá bude existovať dovtedy, kým sa pôvodní členovia SDSS nepreregistrujú za členov Smeru – SD. Na základe tejto dohody nezískajú podpredsednícke posty v novom subjekte, jeden člen SDSS by však mal byť kooptovaný do predsedníctva strany. Malo by ísť o prvú podpredsedníčku SDSS Oľgu Nachtmannovú. Líder sociálnych demokratov Jaroslav Volf má podľa vlastných slov ambíciu viesť sociálnodemokra­tický inštitút, ktorý by mal byť odbornou základňou novej strany. „V tomto majú pravicové strany pred nami náskok,“ pripustil.

Dohoda by mala ďalej zaručiť jednému kandidátovi sociálnodemokra­tickej platformy umiestnenie do 20. miesta, prípadne iného reálne zvoliteľného miesta na kandidátke tohto politického subjektu do parlamentných volieb. V prípade, ak sa Smer-SD dostane do vlády, sociálni demokrati by mali získať miesta vo vedúcich funkciách v štátnej správe podľa kľúča 1:20. Na kandidátkach do volieb do vyšších územných celkov by malo figurovať osem sociálnych demokratov v rámci celého Slovenska a pri výbere kandidátov na starostov a komunálnych poslancov má platiť kľúč 1:10.

Zlúčenie SDSS so Smerom odsúhlasili trojpätinovou väčšinou 23. októbra delegáti SDSS na jej X. mimoriadnom zjazde. Zánik tejto značky odmietla platforma P-5, ktorá sa vytvorila v SDSS. Dohodu o integrácii ešte musia schváliť aj orgány strany Smer. Fúzia so SDSS by mala byť technicky definitívne dokončená do 11. decembra, keď snem Smeru prevezme symbol stredoľavých subjektov v Európe – červenú ružu v objatí európskych hviezdičiek a odhlasuje zmenu názvu. Integrácia stredoľavých síl by mala pokračovať, do konca roka by sa mali byť ukončené rokovania o fúzii so Stranou demokratickej ľavice a so Sociálnodemokra­tickou alternatívou.

Smeru – sociálnej demokracii ostanú lukratívne priestory na Žabotovej ulici v Bratislave, kde bude fungovať ekonomicko-sociálny inštitút, ktorý by mal byť programovou základňou strany. Volf pripustil, že v hospodárení SDSS je aktuálne niekoľko otvorených otázok, definitívnej fúzii so Smerom však bude predchádzať ekonomický audit, takže do Smeru by mala strana vstúpiť už bez dlhov.

Mimoparlamentná SDSS je pre Smer atraktívna najmä vďaka svojmu medzinárodnopo­litickému zakotveniu, tradícii, značke a viac ako storočnej histórii. Smer má zasa zastúpenie v parlamente ako jedna z dvoch najsilnejších opozičných strán a podľa prieskumov verejnej mienky aj dlhodobo najväčšiu podporu voličov. Partneri sa nebránia ani oslovovaniu „priateľ“, ktoré je zaužívané v sociálnodemo­kratických stranách na celom svete.

SDSS má momentálne okolo 2,5 tisíc členov, Smer do sedemtisíc.

debata chyba