Vojakom chýba v armáde súkromie

Pri výskume v kasárňach sa zitilo, že vojak tu prichádza aj o to základné súkromie, ako je možnosť osprchovať sa bez neželaného pohľadu ostatných vojakov či zamknúť sa na toalete. Vojakom sa počas vojenskej služby väčšinou rozpadnú partnerské vzťahy, lebo nemajú možnosť si ich udržať. Aj o týchto veciach sa konečne začína verejne hovoriť.

10.02.2005 15:50
debata

V slovenskej armáde sa začala kampaň na podporu života bez drog a sexuálneho zdravia. Velitelia dostanú príručku s názvom Alkohol-drogy-sexualita, pomocou ktorej budú môcť s vojakmi skupinovo hovoriť o závislosti, sexuálne prenosných ochoreniach, antikoncepcii či o homosexualite.

„Cieľom projektu je, aby sa to z represívneho postoja armády v otázkach drog a z mlčania o otázkach sexuality prevrátilo do podporného stanoviska a aktivít,“ povedal riaditeľ Kabinetu výskumu sociálnej a biologickej komunikácie Slovenskej akadémie vied Gabriel Bianchi, s ktorým ministerstvo obrany spolupracovalo.

Súčasťou stratégie projektu je podpora súkromia vojakov, využívanie poradenských služieb a eliminácia alkoholu vo vojenskom prostredí. 

Vojaci základnej vojenskej služby, ale aj časť profesionálov v súčasnosti stále zápasia v kasárňach s nedostatkom intímneho súkromia. Vojak sa nemôže osprchovať bez toho, aby mu do sprchy niekto nevošiel, nemôže sa zamknúť na toalete, nemá ani jeden centimeter štvorcový, na ktorom by mohol mať taký intímny predmet, ako napríklad fotografiu svojej priateľky, priblížil Gabriel Bianchi výsledky výskumu vo vojenských posádkach. Problémom je podľa neho aj nedostatočná dostupnosť prezervatívov, ich zakúpenie vo vojenských obchodoch je sociálne náročné, nie je dosť ani automatov na kondómy. 

Rizikovým faktorom sexuálneho správania je tiež technické znemožnenie intímneho vzťahu. Vojaci tak často počas vojny ukončili svoj partnerský vzťah, keďže ho nebolo možné udržiavať. V armáde ďalej panuje veľmi homofóbne prostredie, ktoré je nepriateľské a netolerantné voči akýmkoľvek prejavom a náznakom homosexuality. Rozšírená je tiež ritualizovaná podpora fajčenia a pitia alkoholu. Vojaci sa vlastne medzi sebou predvádzajú, skúšajú, kto koľko vypije, pokračuje Bianchi. Na druhej strane vládne medzi vojakmi panický až reštriktívny postoj voči ilegálnym drogám. Prechodom na plne profesionálnu armádu sa podľa neho podmienky vojakov automaticky nezmenia.

Náčelník odboru vzdelávania a kvality vzdelávania štábu personálneho manažmentu Ján Hudák nevie o predpise, ktorý by zakazoval vo vojenských zariadeniach kľúče na záchodoch. Ozbrojené sily sa podľa neho nebránia umiestňovaniu automatov na prezervatívy v kasárňach. Vylepovanie fotografií v izbách nie je dovolené, aby sa neničil majetok, vysvetlil.

debata chyba