Divadelníci sú za dostavbu SND

Návrh dokončiť novostavbu Národného divadla z verejných zdrojov a zachovať ju v majetku štátu a správe Slovenského národného divadla podporili na mimoriadnom rokovaní o dostavbe novej budovy divadla nezávislí divadelní umelci a odborníci prizvaní poslancami Národnej rady SR.

23.03.2005 14:33
debata

Pre potreby prevádzky SND odporúčajú zachovať aj historickú budovu na Hviezdoslavovom námestí.

Umelci a odborníci, ktorí sú združení v Spolku priateľov dostavby budovy Národného divadla pri NR SR vyzývajú ministra kultúry Rudolfa Chmela a vládu, aby zabezpečili zdroje potrebné na dokončenie a sprevádzkovanie novostavby najneskôr do dvoch rokov.

Šéfovi rezortu kultúry zároveň odporučili koordinovať odbornú diskusiu o inštitucionálnych a prevádzkových perspektívach SND tak, aby boli vytvorené optimálne podmienky pre vstup súborov do dokončenej novostavby Národného divadla.

Poslancov NR SR, ktorí iniciovali mimoriadne rokovanie parlamentu o dostavbe budovy divadla žiadajú, aby poslaneckým návrhom novelizácie zákona o štátom rozpočte na rok 2005 zabezpečili zdroje minimálne v rozsahu umožňujúcom zachovanie bezpečnosti a funkčnosti objektu tak, aby o tieto prostriedky neboli ukrátené iné kultúrne inštitúcie a organizácie.

V Spolku priateľov dostavby budovy Národného divadla sú napríklad herci Maroš Kramár, Zdena Studenková, Kamila Magálová, Jozef Šimonovič, sólisti opery SND Jozef Dolinský a Ján Galla, riaditeľ činohry SND Juraj Slezáče, režisér Peter Mikulík či architekt Peter Bauer.

debata chyba