Poslancov Jarjabka aj Tkáča zlákal Smer

Nezávislí poslanci Dušan Jarjabek a Vojtech Tkáč vstupujú do poslaneckého klubu Smeru-sociálnej demokracie. Pre Pravdu.sk to potvrdila hovorkyňa Smeru Silvia Glendová. Pôvodne 25-členný klub tak bude mať 27 členov a stane sa najsilnejším poslaneckým klubom v parlamente.

16.05.2005 15:17
debata

„Rozšírenie klubu nebudeme spájať s požiadavkami na posty vo vedení NR SR a členstvo vo výboroch, pretože rozšírenie nie je výsledkom parlamentných volieb,“ uviedol predseda strany Robert Fico. Zároveň dodal, že Predsedníctvo Smeru ponúklo obom poslancom členstvo v klube pre blízke hodnoty.

„Smer tým ukázal schopnosť integrovať nielen politické strany, ale aj ľudí,“ zdôraznil Fico. Ten nevylúčil, že Tkáč s Jarjabkom sa stanú aj členmi strany, chce to však podľa neho určitú časovú postupnosť. 

Dušan Jarjabek sa rozhodol pre vstup do poslaneckého klubu Smeru, pretože je to jediná opozičná strana, ktorá garantuje zmeny v spoločnosti. Podľa Vojtecha Tkáča sociálna orientácia a opozičné správanie Smeru predurčilo, že sa museli stretnúť. Obaja poslanci by sa mali v parlamente naďalej venovať svojim oblastiam. Jarjabek by sa teda mal venovať kultúre a Tkáč sociálnej oblasti. 

Podľa Fica naďalej existujú vážne dôvody na podanie návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Mikulášovi Dzurindovi. V Smere sa v súčasnosti diskutujú, kedy tento návrh podať. Fico upozornil, že jeho strana má zlé skúsenosti s nezávislými poslancami, ktorí sľúbili, že budú hlasovať za odvolanie Fronca, no nakoniec išli na hokej do Innsbrucku. „Toto nás ovplyvňuje pri podávaní tohto návrhu,“ uzavrel Fico.

debata chyba