Ján Drgonec odchádza z ANO

Alianciu Pavla Ruska opustil už piaty poslanec. Ján Drgonec, predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR v rozhovore pre Pravdu oznámil, že vystúpil z ANO a poslaneckého klubu. Menšinová vláda tak v NR SR prišla o ďalšieho politika a opiera sa o 68 vládnych poslancov.

30.05.2005 00:00
debata

Prečo odchádzate z ANO?
Medziľudské vzťahy sú postavené na tom, že ak vyznávate rovnaké hodnoty a názory, držíte sa pohromade. Vo chvíli, keď zistíte, že to tak nie je, rozchádzate sa. Platí to aj v politike.

Aké máte výhrady voči politike ANO?
Pavol Rusko ako predseda ANO nevie rozlíšiť medzi vedením podniku a štátu. V štátnych orgánoch to musí byť aj o hodnotách, nielen o ekonomických výhodách. To je vec, ktorú si on neuvedomuje, alebo jej nepripisuje význam. KDH napríklad vyznáva hodnoty, ktoré mi nie sú blízke, ale držia sa hodnotovej línie. V protiklade je práve ANO, ktorá také zázemie nemá.

Súvisí váš odchod aj s krízou, ktorej koalícia teraz čelí?
Nie. Stratil som akúkoľvek dôveru voči Ruskovi. Moja skúsenosť je, že to nie je človek, ktorý je ochotný plniť dohody alebo dodržiavať svoje sľuby. To, čo bolo prezentované predákmi koalície, je podľa mňa o takej istej skúsenosti.

V čom porušil dohody?
Nemyslím, že je vhodné na verejnosti prepierať špinavú bielizeň. Nesplnil to, čo sľúbil.

Kde strana urobila chyby?
Je to o pohľade na dianie v spoločnosti. Mohli by sme hovoriť o mnohých príkladoch. Pred dvoma rokmi ANO predkladala návrh na novelizáciu interrupčného zákona. Prezident ho vrátil, ANO mala dôvody, aby sa držala svojej línie a trvala na hlasovaní. Namiesto toho sa však celá vec zahrala do autu.

Myslíte si, že ANO robí účelovú politiku?
Dá sa to tak povedať. Vstupoval som do strany v presvedčení, že sa bude držať liberalizmu. ANO sa ho v skutočnosti drží v rozsahu ekonomických vzťahov, čo sa mne zdá málo.

Aká je situácia v klube? Je známe, že výhrady majú aj ďalší poslanci.
Viem, ale tým, že som už mimo, by som nerád vstupoval do cudzej kuchyne.

Hovorili ste Pavlovi Ruskovi svoje výhrady?
Hovorili sme spolu. Nejaký čas, v ktorom sa mohli zmeny udiať, aj uplynul, ale nič sa nezmenilo.

Odkedy ste uvažovali nad odchodom?
Mnohé mesiace, rozhodne nejde o unáhlené rozhodnutie. Možno som zvažoval až príliš dlho.

Zostanete v parlamente ako ďalší nezávislý poslanec?
Zostanem v parlamente, dostal som v rámci preferenčných hlasov desať percent. Časť voličov chcela, aby som ich zastupoval. Myslím, že som ich sklamal, lebo neočakávali, že podporím všetko, čo sa udialo. Bol by som rád, ak by som sa aspoň v závere volebného obdobia správal tak, ako odo mňa čakali.

Budete hlasovať s koalíciou?
Nemám dôvod hlasovať proti koalícii, ale určite to neznamená slepú podporu všetkému, s čím koalícia príde.

debata chyba