Hrubala za nehodu nepríde o funkciu

Sudca špeciálneho súdu Ján Hrubala za júlovú dopravnú nehodu, po ktorej sa odmietol podrobiť skúške na alkohol, nepríde o talár. Minister spravodlivosti Daniel Lipšic spoločne s predsedom špeciálneho súdu Igorom Králikom ho chcú potrestať iba 15-tisícovou pokutou a dvojročným zákazom šoférovania.

27.08.2005 00:00
debata

„Okrem toho navrhujeme aj 15-percentné zrážky z platu počas troch mesiacov,“ spresnil hovorca ministra spravodlivosti Richard Fides.

Podľa predsedu branno-bezpečnostného výboru Roberta Kaliňáka navrhnutým disciplinárnym trestom rezort spravodlivosti dokazuje, že pred zákonom existujú rovný a rovnejší. „Ministerstvo spravodlivosti už nemôže hovoriť o morálke,“ tvrdí Kaliňák. Poslanec po nehode Hrubalu za to, že odmietol skúšku na alkohol vyzval, aby odstúpil z funkcie. „Hrubala doposiaľ jednoznačne nevyvrátil, že nešoféroval pod vplyvom alkoholu,“ spresnil.

V prípade nehody okresného sudcu z Rimavskej Soboty Vladimíra Kvetka navrhuje Lipšic pre sudcu najprísnejší trest – odvolanie z funkcie. Kvetkovi po nehode namerali viac ako tri promile.

„Tieto dva prípady sa nedajú porovnávať, pretože v druhom prípade bol u vodiča jasne preukázaný alkohol a zranenie,“ tvrdí Fides. Podľa neho navrhovaný trest pre Hrubalu je prísnejší, ako pre bežného občana. O nevhodnosti skratového správania sudcu Hrubalu, ktorý sa nechcel podrobiť ani odberu krvi, nemali na ministerstve pochybnosti. Pri úvahách o výške navrhovaného trestu vychádzali z odborného neurologického posudku a z výšky trestu, ktorý v porovnateľných prípadoch uložili disciplinárne senáty sudcom. „Napríklad v prípade závažnejšieho previnenia, keď sudca Krajského súdu v Žiline v roku 1999 spôsobil dopravnú nehodu, po ktorej sa odmietol podrobiť dychovej skúške aj odberu krvi a spôsobil zranenie jednej osobe, uložil disciplinárny súd ako trest pokutu vo výške tisíc korún a zákaz viesť motorové vozidlo na dobu jedného roka,“ vysvetlil Fides.

Hrubala vo svojom vyhlásení uvádza, že je pripravený prijať akýkoľvek zákonom stanovený trest, ktorý by za podobný priestupok postihol akéhokoľvek iného občana tejto krajiny.

Do prípadu môže ešte zasiahnuť Národný bezpečnostný úrad. Sudca špeciálneho súdu musí mať previerku na najvyššom stupni – prísne tajné. Úrad doposiaľ šetrenie neskončil. „Ku konkrétnym prípadom sa nemôžeme vyjadrovať,“ odpovedal riaditeľ Kancelárie NBÚ Miroslav Brvnišťan na otázku, či sa sudca podrobil bezpečnostného pohovoru.

Televízia Markíza v auguste priniesla informácie, podľa ktorých Hrubala po nehode viac ráz telefonoval s manželkou. Podľa znalca konal vedome. Ošetrujúci lekár dospel k názoru, že Hrubala bol v šoku a utrpel otras mozgu. Hrubala si podľa vlastných slov na udalosti po nehode nepamätá.

debata chyba