Mečiar vraj Elektru už vyplatil

Predseda Ľudovej strany-HZDS Vladimír Mečiar už splatil pôžičku na svoje sídlo v Trenčianskych Tepliciach, vilu Elektra. „Nesplácam pôžičku, lebo žiadnu nemám. Všetko je vyrovnané,“ vyhlásil Mečiar.

20.09.2005 16:04
debata

Zároveň dodal, že pôžičku splatil tento rok. Podľa neho však nešlo o jednorazové splatenie dlhu, ale o vyrovnanie cez majetkové práva na majetok jeho manželky. Mečiar zaplatil podľa svojich slov aj úroky z požičanej sumy.

Kauza okolo financovania rekonštrukcie vily sa v médiách začala rozoberať po tom, ako sa objavili faktúry, z ktorých vyplývalo, že Mečiar zaplatil za stavebné práce vyše 41 mil. Sk a peniaze v hotovosti vyplatil v roku 1999 podnikateľovi Jánovi Ďurišovi. Keďže išlo o veľkú sumu peňazí, banka, do ktorej Ďuriš peniaze uložil, poslala odboru finančného spravodajstva hlásenie o neobvyklej bankovej operácii. Zástupca vtedajšieho riaditeľa finančnej polície Ján Vittek podpísal rozhodnutie, aby vec vyšetrila finančná polícia v Trenčíne. Ďuriš podal vysvetlenie, že peniaze mu dal Vladimír Mečiar. 

Podnikateľom, ktorý údajne Vladimírovi Mečiarovi poskytol úver na rekonštrukciu jeho vily Elektra, je nemecký občan Peter Ziegler. Ako Ziegler v roku 2002 povedal, s Vladimírom Mečiarom ho zoznámili ich spoloční priatelia a známi v roku 1998 v čase, keď už nebol predsedom vlády. O pôžičku ho údajne požiadal sám Mečiar. Sumu prevyšujúcu 41 miliónov korún, ale nižšiu než 100 miliónov dal Mečiarovi v hotovosti vo švajčiarskych frankoch v roku 1999. Bolo to viac, než nakoniec bolo treba, povedal Ziegler, ale presnú sumu nešpecifikoval. Mečiarova pôžička bola podľa zmluvy na 10 rokov, pričom ju musel začať splácať najneskôr v šiestom roku, teda v roku 2005. „Mečiar za pôžičku ručí svojím majetkom,“ povedal vtedy Ziegler. Mečiar sám nikdy nepotvrdil, mu peniaze požičal Ziegler.

Chronológia kauzy Elektra:

25. apríla 1999
V relácii TV Markíza Na telo Vladimír Mečiar uviedol, že penzión Elektra v Trenčianskych Tepliciach, ktorý vlastní, má podľa odhadu súdnych znalcov hodnotu päť miliónov korún. Neodpovedal však na otázku moderátora, či je to adekvátna cena za 10 izbový penzión. Mečiar zdôraznil, že ako súkromná osoba má právo kúpiť si nehnuteľnosť a právo požičať si. Peniaze má vrátiť do roku 2007. Spôsob splácania a výška splátok je podľa Mečiara záležitosťou toho, kto mu ich požičal. Nákladnú rekonštrukciu vysvetlil tým, že budova slúži nielen ako sídlo, ale aj ako detašované pracovisko HZDS, kde usporadúvajú porady a školenia.
 
6. júna 2002
Predseda HZDS Vladimír Mečiar v Košiciach prevzal od finančnej polície predvolanie vypovedať o financovaní rekonštrukcie jeho vily Elektra v Trenčianskych Tepliciach, ktorá mala stáť 41 miliónov Sk.

7. júna 2002
Vladimír Mečiar bol predvolaný, aby na trnavskej finančnej polícii podal vysvetlenie v súvislosti s rekonštrukciou svojej vily Elektra. Mečiar sa však na políciu nedostavil a ani sa neospravedlnil.

8. júla 2002
Vladimír Mečiar sa zdržal na finančnej polícii približne 20 minút a s odvolaním sa na Chartu ľudských práv odmietol policajtom povedať, kto mu požičal peniaze na rekonštrukciu jeho penziónu Elektra v Trenčianskych Tepliciach. Novinárom však povedal, že osoba, ktorá mu peniaze požičala sa ešte pred voľbami predstaví na tlačovej konferencii. To, že zatiaľ nezverejnení podrobnosti zmluvy o pôžičke, odôvodnil klauzulou v zmluve, podľa ktorej by musel celú pôžičku splatiť hneď v hotovosti, ak by niečo prezradil.
** **
10. septembra 2002

Agentúre SITA poskytol rozhovor podnikateľ Peter Ziegler, ktorý tvrdil, že V. Mečiarovi poskytol úver na rekonštrukciu vily Elektra. S V. Mečiarom ho podľa jeho slov zoznámili ich spoloční priatelia a známi v roku 1998, v čase, keď už nebol predsedom vlády. O pôžičku ho údajne požiadal sám Mečiar. Sumu prevyšujúcu 41 miliónov korún, ale nižšiu než 100 miliónov dal Mečiarovi v hotovosti vo švajčiarskych frankoch v roku 1999. Mečiar však túto informáciu nikdy nepotvrdil.

13. septembra 2002
Predseda HZDS V. Mečiar napadol novinára. Reportérovi TV Joj Ľuboslavovi Cholujovi, ktorý sa ho pred nahrávaním okrúhleho stola v Slovenskom rozhlase (SRo) opýtal, odkiaľ zobral peniaze na Elektru, najskôr na otázku neodpovedal. Potom prešiel dva metre, prudko sa otočil a so slovami „ešte raz sa ma to opýtaš, takú ti j…, že sa nespamätáš“ ho chcel zasiahnuť do tváre.

30. júna 2004
Finančná polícia odložila vyšetrovanie kauzy Elektra. Znamená to, že pokiaľ sa neobjavia nové dôkazy, vyšetrovanie pokračovať nebude.

20. septembra 2005
Vladimír Mečiar vyhlásil, že už splatil pôžičku na svoje sídlo v Trenčianskych Tepliciach, vilu Elektra. "Nesplácam pôžičku, lebo žiadnu nemám. Všetko je vyrovnané,“ vyhlásil na tlačovej besede Mečiar. Zároveň dodal, že pôžičku splatil tento rok. Podľa neho však nešlo o jednorazové splatenie dlhu, ale o vyrovnanie cez majetkové práva na majetok jeho manželky. Mečiar zaplatil podľa svojich slov aj úroky z požičanej sumy.

debata chyba