Opozícia: Kaníkova demisia prišla neskoro

Opozícia sa zhoduje, že rozhodnutie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovíta Kaníka podať demisiu je správne, ale prišlo neskoro.

05.10.2005 11:46
debata

„Ukazuje sa, že naše výhrady, ktoré sme formulovali už pri jeho odvolávaní, boli opodstatnené, už vtedy boli podozrenia z toho, že pán minister využíva svoju funkciu aj na svoje súkromné záležitosti a podnikateľské aktivity,“ uviedla predsedníčka Slobodného fóra Zuzana Martináková.

Ani jeden minister podľa nej nedával tak okato najavo spájanie svojej funkcie so svojimi podnikateľskými aktivitami ako Kaník. „To, čo on vo svojej funkcii navystrájal, je naozaj za hranicou únosnosti,“ dodala. 

Podpredseda Smeru a tieňový minister financií Igor Šulaj si tiež myslí, že demisia prichádza neskoro. „Už predtým boli totiž náznaky, že pán Kaník mal nevyjasnené účty, čo sa týka poisťovní alebo iniciatív, ktoré vykonával buď on alebo podnikateľské subjekty blízke jeho rodine,“ povedal TASR Šulaj. 

Podľa podpredsedu ĽS-HZDS Viliama Vetešku je to správne rozhodnutie, keďže „bol najvyšší čas“. Ako ďalej Veteška uviedol, tlak na jeho osobu mu nedával šancu pokojne pracovať. „Bez ohľadu na to ľudia vyjadrovali najväčšiu nespokojnosť s reformami, ktoré priniesol pán Kaník, hlavne z toho pohľadu, že boli nespravodlivé,“ vyhlásil Veteška a zaželal Kaníkovi veľa úspechov v podnikaní.

Predseda KSS Jozef Ševc ocenil, že Kaník podľahol tlaku, ale mal tak podľa neho urobiť skôr. „Ukázalo sa, že jeho morálny profil nezodpovedá postaveniu ministra slovenskej vlády,“ konštatoval. Ševc dodal, že Kaník nerozumel sociálnej politike, pretože chcel všetko preniesť na bedrá občanov namiesto toho, aby sa snažil ľuďom pomáhať.

debata chyba