Orbán: Veríme v jednotný národ

Predseda maďarskej strany FIDES Viktor Orbán nebude nikdy súhlasiť s rozdelením maďarského národa. "Veríme v jednotný a spolupatričný národ a chceme použiť všetky európske možnosti na dosiahnutie nášho cieľa. Autonómia, dvojité občianstvo, posilnenie kultúrnej identity," vyhlásil Orbán po stretnutí s predsedom SMK Bélom Bugárom v Číčove v okrese Komárno.

07.10.2005 19:28
debata

Zároveň uviedol, že chce, aby všetci Maďari v Karpatskej kotline sa stali členmi Európskej únie. Verí, že najbližšie sa členom únie stane Chorvátsko, ktoré do únie prinesie niekoľko desiatok tisíc Maďarov. 

Orbán ocenil ekonomické úspechy Slovenska. Podľa neho Slovensko veľmi dobre obstálo v súťaži po začlenení do EÚ a využíva všetky možnosti, ktoré EÚ poskytuje. Podľa neho je pozoruhodné, že SR znížila deficit pod tri percentá HDP. „Sme hrdí, že v úspešnej Slovenskej republike dostali miesto aj Maďari. Úspech Slovákov je dobrý aj pre Maďarov. Úspešná SR, ktorá obstojí v súťaži v EÚ je dobrá pre Maďarsko,“ konštatoval. Zároveň dodal, že so závisťou pozoruje každoročné zvýšenie podpory poľnohospodárom. „Kiež by sme zaviedli euro v roku 2009 ako SR.“

Bugár kritizoval súčasnú maďarskú vládu za to, že sa nevenuje otázke Maďarov žijúcich v zahraničí. Podľa neho sa to FIDES snaží nahradiť. „Súčasná vláda v Maďarsku neberie tému zahraničných Maďarov vážne,“ dodal. Aj Bugár sa vyslovil za to, aby boli v EÚ všetci Maďari, ktorí žijú v Karpatskej kotline. „Podporujeme rozšírenie EÚ a tým vyjadrujeme spolupatričnosť k jednému národu,“ vyhlásil šéf SMK. 

Predseda SMK sa zaujímal aj o situáciu národnostných menším žijúcich v Maďarsku. Požiadal Orbána, aby sa zasadil za to, aby Slováci a iné menšiny žijúce v Maďarsku mohli mať svoje zastúpenie v maďarskom parlamente. Orbán Bugára uistil, že sa hľadajú riešenia, ako posilniť kultúrnu autonómiu Slovákov žijúcich v Maďarsku. V súčasnosti sa v Maďarsku pripravuje zákon, ktorým sa má posliniť postavenie menšín v Maďarsku.

Predstavitelia SMK a FIDESU sa po spoločnom 90 minútovom stretnutí odobrali k pamätníku trinástich mučeníkov z Aradu, ktorí boli popravení v roku 1949. K pamätníku prišlo spolu s predstaviteľmi strán približne 300 občanov s fakľami.

debata chyba