Dzurinda: Dlh od SDKÚ kúpila firma Soul

SDKÚ predala svoju budovu na Medenej ulici za necelých 50 miliónov korún firme Soul. Firma Soul spolu s kúpou budovy prevzala za SDKÚ aj dlh vo výške 22 miliónov korún.

22.10.2005 14:36 , aktualizované: 17:17
debata

Dzurinda v sobotu v relácii Slo­venského rozhlasu potvrdil, že dlh vo výške 22 miliónov korún zdedený po Demokratickej únii a priestory na Medenej ulici kúpila od SDKÚ tá istá firma.

„Povedal som redaktorovi denníka Sme, že predsa už istý čas, niekoľko mesiacov je v katastri nehnuteľností názov tej firmy, a dá sa sadnúť k internetu a kliknúť si. Je to verejne dostupná informácia,“ konštatoval premiér.

Spomínané priestory na Medenej podľa výpisu z katastra nehnuteľností patria od 17. januára 2005 spoločnos­ti Soul.

Keďže SDKÚ budovu podľa Dzurindových slov predalo za trhovú cenu s dlhom dohromady, vyplýva z toho, že firma Soul za ňu zaplatila takmer 50 miliónov korún. Dlh SDKÚ po DÚ totiž predstavoval 22,5 milióna korún, a 27,16 milióna korún priznala SDKÚ ako príjem za predaj budovy.

„Ja tie čísla v hlave nenosím, ale sú verejne dostupné,“ reagoval Dzurinda. Demokratická únia, od ktorej mala SDKÚ priestory na Medenej ulici v centre Bratislavy, pritom budovu kúpila od mesta v roku 1999 za približne tri milióny korún. Premiér podľa vlastných slov nevie, odkiaľ pochádza a ako vznikol 22 miliónový dlh DÚ.

Firma Soul vznikla vo februári 2002. Zaoberá sa obchodovaním,  účtovným poradenstvom alebo usporadúvaním výstav, trhov, či  kongresov. Dzurinda opätovne zdôraznil, že táto firma sa nepodieľa na  žiadnych štátnych objednávkach v rezortoch, ktoré spravujú ľudia blízki SDKÚ.

„Toto s našim dlhom nemá nič spoločného. Ja predsa nemôžem hovoriť o vzťahoch súkromných firiem,“ poznamenal. Jediná  spoločníčka a konateľka firmy Soul Sidónia Bartová je totiž bývalou členkou dozornej rady firmy Project One, ktorej vláda začiatkom júla odsúhlasila privatizáciu podniku Vojenské stavby.

debata chyba