Kukan rokoval o vízach s USA

Minister zahraničných vecí Eduard Kukan si netrúfa povedať, koľko rokov potrvá, kým USA zrušia vízovú povinnosť voči Slovensku.

29.10.2005 20:46
debata

„Ešte asi nie sme pred dverami takéhoto rozhodnutia,“ vyhlásil Kukan po návrate z návštevy USA, počas ktorej sa stretol s americkou ministerkou zahraničných vecí Condoleezzou Riceovou. Posun vpred nastal podľa neho v tom, že americká strana kladne ohodnotila plnenie úloh, na ktorých sa Slovensko dohodlo s USA.

Percento zamietnutých žiadostí o americké víza je podľa neho nižšie, ale ešte vždy nie na úrovni troch percent, ako je americké kritérium. Potrebné bude tiež zavedenie pasov s biometrickými údajmi. Podmienkou je ďalej, aby Slováci cestujúci na základe víz do USA si tam nehľadali ilegálne zamestnanie, nepredlžovali svoj pobyt a neporušovali tým americké zákony. „V tomto Američania od nás žiadajú, aby sme aktívne informovali našu verejnosť a pracovali s ňou,“ uviedol minister. V otázke zrušenie vízovej povinnosti sa podľa neho začínajú angažovať aj zahraniční Slováci. „Začínajú pociťovať tlak aj od veľkých amerických firiem, ako sú US Steel,“ dodal. 

Kukan preto nechce odhadovať termín, kedy dôjde k zrušeniu víz. „Netipujem, toto je politická záležitosť. Keď sa ma opýtate, ako dopadne Petržalka s Glasgowom, to vám poviem. Ale časové tipy na to, kedy Američania zrušia vízum, to naozaj by som sám na seba ušil bič a potom by ste ma prenasledovali, že už prišiel ten termín a ešte to neurobili,“ povedal. 

Šéf slovenskej diplomacie rokoval tiež s významným senátorom Richardom Lugarom. Vystúpil s prednáškou na tému Slovensko v novej Európskej únii v prestížnom Woodrow Wilson International Center for Scholars. Stretol sa tiež s bývalým poradcom prezidenta USA pre otázky národnej bezpečnosti Zbigniewom Brzezinským. 

Úroveň slovensko-amerických vzťahov je vysoká a USA považujú SR za dôveryhodného silného, spoľahlivého partnera, uviedol Kukan. S americkými partnermi hovoril o širších medzinárodných otázkach po tom, ako sa Slovensko stane nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN. Potvrdil, že SR sa chce aktívne angažovať v otázkach, ako je západný Balkán a rokovania o štatúte Kosova. „Tu ma americká partnerka požiadala o aktívny prístup, spoluprácu so Srbskom a Čiernou Horou, aby sme využili svoje postavenie, expertízy a znalosti v intenzívnom politickom dialógu so Srbskom a Čiernou Horou,“ konštatoval minister. Vyslovil sa za to, aby SČH bolo zaradené do Partnerstva za mier. 

Americkú stranu zaujímali tiež názory Slovenska na situáciu na Ukrajine a v Bielorusku, Bosne a Hercegovine, Chorvátsku. 

Kukan tiež diskutoval o situácii v Iráne a Sýrii. V súvislosti v výzvou iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínidžáda na zničenie Izraela, jeho vymazania z mapy sveta zdôraznil, že Slovensko ako člen rady guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu hlasovalo za rezolúciu, ktorá by umožnila posunutie celej otázky na pôdu Bezpečnostnej rady OSN. Takéto vyhlásenie v dnešnom svete je podľa neho minimálne poburujúce a znepokojujúce. Predpokladá, že aj Európska únia bude na svojom najbližšom rokovaní prehodnocovať svoju politiku voči Iránu. „Američania berú veľmi vážne takéto vyhlásenie iránskeho vedenia, majú veľký záujem, aby skoordinovali svoj postup s EÚ,“ dodal minister. 

Americkú ministerku zahraničných vecí informoval, že Slovensko chce ako člen BR OSN hovoriť za seba, ale tiež postupovať kooperatívne a spolupracovať s USA, tak aby sa OSN v budúcnosti stala svetovou univerzálnou organizáciou, ktorá má vážny význam pri vývoji vo svete. Témou rozhovorov bol tiež boj proti terorizmu. Slovensko podľa Kukana neplánuje sťahovať svojich vojakov z Iraku.

debata chyba