Množia sa útoky skinhedov

Tri dievčatá a dvoch chlapcov z Trenčína, ktorí v sobotu ráno cestovali rýchlikom do Bratislavy, napadli skinhedi. Skupinka asi ôsmich mužov s vyholenými hlavami nastúpila do vlaku na stanici v Piešťanoch.

14.11.2005 14:53
debata

Sadli si do vedľajšieho kupé a dvaja z nich začali klopať študentom na dvere, aby otvorili. Študenti dvere stihli zamknúť. Muži, ktorí o sebe hovorili ako o „skinheds“, sa im vyhrážali bitkou, kopali do dverí a snažili sa ich vyvaliť.

Antifa otvor! Pomstíme sa vám za všetko! kričali na vystrašených mladých ľudí. „Keby spolužiak nedržal dvere, určite ich vykopnú,“ povedala Barbora, jedna zo skupiny študentov.

Incident trval asi polhodinu. Maturantom z Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne odmietol pomôcť sprievodca, ktorého cez dvere prosili, aby aspoň zavolal políciu. Jednoducho odtiaľ ušiel, hovorí Jakub. Ignorovali ich aj ľudia na stanici v Leopoldove, na ktorých kričali z okna, keď tam rýchlik zastavil. Ľahostajný nezostal iba jeden z cestujúcich. Snažil sa ich zdržať, ale tiež sa musel stiahnuť, lebo evidentne by to skončilo s ním zle.

Jakub zavolal z mobilu na číslo 112, kde ho prepojili na železničnú políciu. Povedali mu, že v Trnave bude čakať policajná hliadka. Kým štyria policajti nastúpili do vozňa jednými dverami, dvaja najagresívnejší útočníci im utiekli dverami na opačnom konci. Z vlaku vyviedli ostatných členov skupiny.

Gymnazistov šokovalo, že policajti dovolili, aby sa im ešte do odchodu vlaku vyhrážali. Vykrikovali na nás, posmievali sa, vyhrážali sa, že – zabijeme vás, hovorí Jakub. Barbora vraví, že policajti tam iba stáli a usmievali sa. Fakt mi to pripadalo, ako keby sa stretli kamaráti, povedala.

Gymnazisti cestujú do Bratislavy každú sobotu na doučovanie. Vyzerajú ako ostatní mladí ľudia, iba jeden z chlapcov má dlhšie vlasy. „Naozaj netuším, čo mohlo byť motívom. Nepovedali sme im ani pol slova, tvrdí Jakub. Podľa neho boli skíni možno pod vplyvom alkoholu. My sme ich absolútne neprovokovali. Tam išlo skôr o to, že sme boli taká prvá náhodná obeť,“ myslí si Barbora. „Mňa na tom všetkom najviac zarazil ten nezáujem zo strany polície aj toho sprievodcu. Ako sa má človek v tomto štáte cítiť bezpečne, keď pri takejto situácii, keď máme ohrozené zdravie, sa môže polícia takto zachovať.“

Dvere na kupé sa po útokoch skínov vzpriečili a nedali sa otvoriť. Jedného z policajtov študenti požiadali, aby im pomohol dvere otvoriť. Podľa Jakuba povedal, že si majú zavolať sprievodcu a odišiel. Dvere sa im podarilo otvoriť vlastnými silami až pred Bratislavou.

V Piešťanoch vyčíňali skíni už v piatok večer v bare v centre mesta. Najprv začali niekoľkým ľuďom nadávať, potom na nich zaútočili kameňmi, nožmi a dokonca aj horiacimi košmi na smeti. Štyroch ľudí museli následne ošetriť v nemocnici. Podľa svedkov bol útok skínov mimoriadne brutálny, bili dokonca aj ženy a starších ľudí, ktorí sa v bare nachádzali.

debata chyba