Čo ešte Rusko nahrával, sa tají

Šéf ANO Pavol Rusko si zrejme zhromaždil viacero materiálov o poslancoch, naznačujúcich korupciu v parlamente. V pondelok Rusko opäť vypovedal pred vyšetrovateľmi. Polícia za ním prišla do bratislavskej nemocnice Milosrdní bratia, kde leží po zranení lýtka, ktoré si sám prestrelil pri čistení pušky.

15.11.2005 00:00
debata

Či Rusko po tom, čo minulý týždeň zverejnil nahrávku poslankyne Ivety Henzélyovej, predložil aj iné podobné dôkazy o korupcii v poslaneckých laviciach, nie je známe. Polícia aj Rusko na prípad uvalili zákaz poskytovať akékoľvek informácie.

V pondelok však mal Rusko vypovedať aj na prokuratúre. Tentoraz však v súvislosti s jeho miliónovými zmenkami. Prokurátor sa v nemocnici neukázal. Výsluch k zmenkám tak Rusko odložil po druhý raz. Prvý termín zrušil začiatkom októbra pre náhle ochorenie.

Vyšetrovatelia, ktorí riešia podozreniami z korupcie v NR SR, prišli za Ruskom na oddelenie chirurgie o druhej popoludní. Zdržali sa vyše hodiny a pol. K prípadu Ruska, ktorý pred pár dňami priniesol na políciu záznam rozhovoru s Henzélyovou o jej kupovaní, sa nechceli vyjadriť. Aj keď Rusko po zranení nemá vážnejšie následky, návštevy včera neprijímal.  S výnimkou najbližšej rodiny a policajtov. „Na výslovnú žiadosť pána Ruska nebudeme poskytovať žiadne informácie,“ uviedol primár chirurgického oddelenia Peter Šikulaj.

Okolnosti, za ktorých sa Rusko postrelil, zostávajú nejasné. ANO ráno informovala, že k výstrelu došlo, keď vykladal veci z vozidla, neskoršia verzia už hovorila, že sa tak stalo pri čistení zbrane, keď ju chcel uložiť do trezoru.

„Boli to len prvotné informácie z noci. Pavol Rusko si čistil zbraň v garáži, kde má zrejme aj trezor,“ reagoval na nezrovnalosti jeho poradca Maroš Havran.
Rusko sa postrelil viackalibrovou guľovnicou. Bez ohľadu na to, či sa to stalo pri jej vykladaní z auta, alebo pri čistení, podľa poľovníkov a odborníkov na zbrane porušil zásady bezpečnej manipulácie. „Mimo revíru má byť zbraň vybitá, takže môže ísť o priestupok pri manipulácii so zbraňou,“ konštatoval odborník na zbrane a strelivo Vladimír Rybár.

„Zbraň sa nabíja a vybíja len na stanovišti, ani v aute nesmie byť nabitá,“ konštatoval aj poľovník Ivan Sosňak. Poľovníci pripúšťajú, že niektorí na to zabudnú, a keď sa uvoľní poistka, zbraň vystrelí a niekedy dochádza aj k smrteľným zraneniam. „Je to možné, nešikovnosť. Sú poľovníci, čo zabudnú vybrať náboj,“ povedal Rybár. Z nepozornosti podľa nich môže dôjsť k zraneniu aj pri čistení zbrane, čo sa robí po každej poľovačke.

„Keď idem čistiť, predovšetkým si pozriem, či je dnu náboj, potom ju rozoberám,“ povedal ďalší poľovník Róbert Rusňák. Ak sa z guľovnice vyberie uzáver, podľa neho nie je šanca, že by to vystrelilo.

Či Rusko nevybil zbraň pred naložením do auta, alebo či ju neopatrne čistil, Havran nevedel povedať. Polícia Ruskov prípad vyšetruje ako ublíženie na zdraví. Ak by aj sa preukázalo, že spáchal priestupok, Rusko by sa pokute, ktorá môže byť 20-tisíc korún, vzhľadom na poslaneckú imunitu vyhol.

Minister zdravotníctva Rudolf Zajac, ktorý cez víkend navštívil v trenčianskej nemocnici chorého Vladimíra Mečiara, sa včera za Ruskom nevychystal. „Nemocnica Milosrdní bratia na rozdiel od trenčianskej nemocnice nepatrí pod ministerstvo zdravotníctva. A pán Mečiar na rozdiel od Pavla Ruska prijímal návštevy,“ vysvetľoval rozdielny prístup Zajac, ktorý po Ruskovej afére so zmenkami od neho odišiel v skupine s Ľubomírom Lintnerom.

debata chyba