Minister Liška podal demisiu

Slovenský minister obrany Juraj Liška podal demisiu. Liška to oznámil na mimoriadnej tlačovej konferencii po rokovaní s predsedom vlády Mikulášom Dzurindom, ktorý demisiu prijal.

27.01.2006 10:56 , aktualizované: 14:14
debata

Minister sa rozhodol odísť z funkcie po najväčšom leteckom nešťastí v histórii samostatného Slovenska, pri ktorom minulý štvrtok v troskách armádneho lietadla zomrelo 42 ľudí. Zodpovednosť za tragédiu ale odmietol.

Liška prehlásil, že nemá pocit, že by neurobil maximum pre lepšie fungovanie slovenských ozbrojených síl.

“Jednoducho v čase, keď sa táto tragédia Slovensku prihodila, som bol ministrom obrany. Cítim a srdce mi hovorí, že je správne, aby som podal demisiu,“ dodal.

Dzurinda uviedol, že Liškovu rezignáciu prijal. Ocenil jeho pôsobenie v čele ministerstva a vyzdvihol, že pod Liškovým vedením armáda nedávno prešla na plne profesionálnu službu.

Príčiny nehody, ktorú prežil jediný človek, doposiaľ neboli objasnené a skúma ich vojenská komisia.

Životopis ministra obrany Juraja Lišku

Ing. Juraj Liška sa narodil 29. novembra 1964 v Trenčíne. V roku 1989 ukončil štúdium prístrojovej, regulačnej a automatizovanej techniky na Slovenskej vysokej škole technickej (SVŠT), súčasnej STU v Bratislave.

V roku 1989 začal pracovať v Továrni na obrábacie stroje (TOS) v Trenčíne. V septembri 1991 založil vlastnú firmu Liška – drevovýroba s postupnou špecializáciou na výrobu fínskych sáun.

V roku 2000 prvýkrát vstúpil do politickej strany – Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ). Na ustanovujúcej Krajskej konferencii SDKÚ ho v tom istom roku zvolili za predsedu regionálneho zväzu SDKÚ Trenčín. V decembri 2002 zvolili Lišku ako kandidáta koalície SDKÚ-KDH-ANO-DS za primátora mesta Trenčín. Tejto funkcie sa koncom októbra 2003 vzdal v súvislosti s jeho vymenovaním za ministra obrany SR 10. októbra 2003. Na mimoriadnom kongrese SDKÚ, ktorý sa uskutočnil v máji 2004, ho zvolili za podpredsedu SDKÚ.

V parlamentných voľbách 2002 získal mandát poslanca parlamentu za SDKÚ. Do vymenovania za ministra obrany SR pracoval vo Výbore NR SR pre financie, rozpočet a menu a bol členom Stálej delegácie NR SR do Spoločného parlamentného výboru Európskej únie a SR.

Je ženatý, má dve deti a hovorí po anglicky.

debata chyba