Politikov demisia ministra obrany prekvapila

Politikov rezignácia ministra obrany Juraja Lišku zaskočila. Liška sa rozhodol odísť z vlády po leteckej tragédii, pri ktorej pred týždňom zahynulo 42 ľudí. Ministrovu demisiu neočakávali ani opoziční poslanci. Myslia si, že nešťastie nemohol nijako ovplyvniť. Všetci ale tento krok oceňujú.

27.01.2006 15:38
debata

Poslanci nechcú zatiaľ špekulovať, kto by mohol Lišku vo funkcii nahradiť.

Šéf branno-bezpečnostného výboru parlamentu Robert Kaliňák ministrovo rozhodnutie rešpektuje, demisia však podľa neho nebola nutná. Odstúpenie ministra by podľa neho bolo na mieste, keby Liška niesol aspoň čiastočnú zodpovednosť za udalosť, ktorá sa stala. „Ministri odstupujú vtedy, keď zlyhá niečo, o čom priamo rozhodujú. Toto nie je ten prípad,“ konštatoval.

„Myslím, že si to nezaslúži, ale pokiaľ je to jeho osobné rozhodnutie, je z toho zjavné, že tu má aspoň niekto svedomie,“ povedala poslankyňa za Komunistickú stranu Slovenska Dagmar Bollová.

Podľa nezávislého poslanca Ladislava Polku je Liškovo rozhodnutie dobrým príkladom pre politikov do budúcnosti. „Myslím, že je to také memento pre politikov, že zodpovednosť nenesú len vtedy, keď sú osobne na mieste činu. I keď to na Slovensku doteraz nebolo zvykom,“ povedal.

„Vážim si toto rozhodnutie,“ povedal Liškov predchodca vo funkcii ministra Ivan Šimko. „Je to rozhodnutie hodné tej chvíle, v ktorej ho prijal,“ dodal. Šimko z postu odstúpil pred viac ako dvoma rokmi po spore s premiérom Mikulášom Dzurindom a v súčasnosti pôsobí v parlamente ako nezávislý poslanec.

„Bol som veľmi prekvapený,“ reagoval poslanec Roman Vavrík za Slovenskú demokratickú a kresťanskú úniu, ktorú zastupoval tiež Liška. Minister nemal na demisiu žiadny politický ani odborný dôvod, dodal Vavrík.

Poslanci zatiaľ nechcú špekulovať, kto by mohol Lišku nahradiť. „Nemyslím si, že by mi to mohli ponúknuť,“ povedal Vavrík, ktorý je podpredsedom branno-bezpečnostného výboru parlamentu. O možnom Liškovom nástupcovi nechcel hovoriť ani Šimko.

Očakáva sa, že kandidáta na nového ministra nominuje opäť Dzurindova SDKÚ. Podľa stanov SDKÚ ho musí schváliť ústredná rada strany. Premiér Dzurinda zatiaľ nespresnil, kedy by mohlo byť meno kandidáta na nového ministra obrany známe.

debata chyba