Reakcie politikov na dianie vo vládnej koalícii

Pavol Rusko predpokladá, že predseda vlády Mikuláš Dzurinda bude hľadať spôsob, ako za každú cenu dovládnuť aj s podporou HZDS. "Pozrite sa, čo sa má všetko udiať do 31. marca v oblasti privatizácie a dostanete nespočetne veľa dôvodov, prečo by ministri z SDKÚ mali ešte ten nejaký mesiac sedieť vo vláde," povedal Rusko.

06.02.2006 18:04 , aktualizované: 19:15
debata

Smer: Riešením je dohoda o predčasných voľbách

Dohoda parlamentných strán o predčasných voľbách do NR SR je podľa Smeru – sociálnej demokracie jediným riešením vzniknutej situácie. Smer vládu Mikuláša Dzurindu nepodporí.

Smer považuje súčasnú krajne pravicovú vládu od jej vzniku za škodlivú pre Slovensko a dohodu o predčasných voľbách podporí. „Nikdy sa neznížime k tomu, aby sme v mene akýchkoľvek politických alebo osobných obchodov podporili vládu Mikuláša Dzurindu,“ povedal predseda Smer Robert Fico.

Ševc: Je to prejav už začatého boja o tohtoročné parlamenté voľby

Odchod KDH z vládnej koalície vníma predseda KSS Jozef Ševc ako prejav už začatého boja o tohtoročné voľby do parlamentu.

„KDH si zrejme zosobňuje právo byť lídrom nielen v koalícii, ale i celého národa. Myslím si, že nič sa nestane, keď KDH odíde z vlády. Aspoň ľudia pochopia, o čo KDH ide,“ uviedol Ševc v reakcii pre TASR.

Podľa neho sa treba pripraviť na ďalší politický zápas. Predpokladá, že dôjde k rekonštrukcii vlády a niektorá z opozičných strán vstúpi do koalície. Všetky ďalšie otázky v súčasnosti Ševc považuje za hypotetické.

Lintner: Odchod KDH z koalície sa dal očakávať

Odchod KDH z vládnej koalície sa dal podľa Ľubomíra Lintnera očakávať, keďže hnutie avizovalo tento krok pri nesplnení ich požiadavky.

„Škoda, že situácia dospela až k takémuto bodu. Ja som upozorňoval ešte v septembri, že za daného stavu by sa v koalícii nemali predkladať také veci, ktoré koalíciu rozdelia,“ skonštatoval Lintner. Verí však, že všetci lídri vrátane opozičných sa budú správať tak, aby na Slovensku bola zachovaná stabilita až do volieb.

Gašparovič: Odchod KDH z koalície sa dal očakávať

Odchod KDH z koalície za súčasnej situácie sa podľa prezidenta Ivana Gašparoviča dal očakávať a hlava štátu zatiaľ nechce situáciu v koalícii bližšie komentovať.

Je to záležitosť predovšetkým troch vládnych strán a skupiny poslancov okolo Ľubomíra Lintnera. Prezident Gašparovič je v kontakte s lídrami strán a zatiaľ považuje za predčasné vzniknutú situáciu akokoľvek komentovať. „Prezident si počká, ako sa ďalej vyvinie situácia a až keď sa to bude dotýkať nejakých personálnych zmien, tak potom je rad na prezidentovi,“ povedal hovorca prezidenta Marek Trubač.

debata chyba