HZDS sa vraj nedá obísť

Pri zostavovaní budúcej vlády po parlamentných voľbách nebude možné obísť ĽS-HZDS, myslí si predseda strany Vladimír Mečiar. Riziká v potenciálnej spolupráci vidí s pravicovými stranami vládnej koalície i s ľavicovým Smerom-SD.

21.04.2006 16:24
debata

Ak si kladiete otázku, na ktorú stranu facka bolí menej, na ľavé líce či na pravé líce, je to tá istá tvár. Takže jedno aj druhé je problematické, povedal Mečiar. KDH, SDKÚ i SMK ako vládne subjekty podľa neho zničili všetkých svojich doterajších koaličných partnerov a keď už nebolo koho, postupne začali ničiť aj sami seba. Organizačne a personálne sú vyčerpané, usilujú sa o moc pre moc, dodal predseda ĽS-HZDS. 

Medzi hlavné riziká Smeru-SD označil Mečiar cestu populistických sľubov, ktoré sa nenaplnia, čo ohrozí aj potenciálnych partnerov Smeru-SD vo vláde. Strana Roberta Fica navyše nie je stabilná. Veľkú časť predstaviteľov Smeru-SD podľa neho ovplyvňuje ekonomická sféra, ktorá nie je čistá.

Z programov strán neodmieta líder ĽS-HZDS žiadny, keďže by tak odmietal aj diskusiu medzi stranami a pluralizmus. Pokiaľ ide o to, ktoré sú mi najbližšie, tak je ťažko odpovedať. Pretože SDKÚ síce prezentuje svoj program ako Minerva a ostatné, ale vzťahuje k nim niečo, čo deklaruje, a čo nie je. Čiže je to viacej deklarácia úmyslu ako programový cieľ a nie je to reálne východisko. Smer zasa ide veľkou cestou sľubov, tou istou cestou ide KDH v oblasti rodiny. Ale sú to sľuby, ktoré nie sú realizovateľné, spresnil Mečiar. So stranami by chcel preto diskutovať o reálnom postupe do budúcnosti.

Mečiar nekonkretizoval, o ktorý post v budúcej vlády má ĽS-HZDS prioritný záujem. Zdôraznil však, že strana je pripravená nominovať odborníkov do vedenia akéhokoľvek rezortu, a to minimálne na takej odbornej úrovni, ak nie vyššej, ako v súčasnej vláde. 

debata chyba