Zakladatelia KDH obvinili stranu z amaterizmu

Zakladateľ KDH Ivan Čarnogurský v reakcii na rokovania o vytvorení vlády tvrdo kritizoval kresťanských demokratov za nezvládnutie povolebnej situácie. Zakladateľ strany označil postoj KDH za amatérsky.

30.06.2006 11:53 , aktualizované: 12:32
debata

Otvorený list predstaviteľom KDH

Dôvodom tohto listu je debakel KDH v parlamentných voľbách 2006 a nezvládnutie rokovaní o vytvorení pravicovej vlády po nich. Výsledok treba označiť ako prehru vo vyhratej vojne.

Vedeniu KDH sa podarilo dosiahnuť najhorší volebný výsledok v demokratických parlamentných voľbách od novembra 1989, čo navyše kontrastuje s 19-timi percentami koaličnej kresťanskej strany premiéra Dzurindu v rovnakých podmienkach predvolebnej kampane.

Do rokovaní o zostavení vlády mohli ísť kresťanské strany s prevahou 65 poslaneckých mandátov oproti 50 poslancom jedinej ľavicovej strany SMER. 

Postoj predsedníctva KDH pod Tvojím vedením je príkladom amatérskeho rozhodovania bez zodpovednosti za politické smerovanie Slovenska. Kresťanská idea sa stala výnosným zamestnaním 11-tich členov predsedníctva strany.

Očakávame, že KDH zvolá mimoriadny snem a členská základňa rozhodne o ďalšom smerovaní hnutia, ako aj o osobnej zodpovednosti za terajšiu situáciu. V politike je čestné po takom výraznom osobnom neúspechu odstúpiť z funkcie predsedu, čo by mali zvážiť aj ďalší členovia predsedníctva, ktorí boli autormi nedôstojného rozhodovania a vyhlásenia bez predchádzajúceho overenia si skutočností. Musíme pripomenúť, že politický charakter prejavil aj predseda KSS pán Ševc podaním demisie, hoci táto vlastnosť nie je u komunistov bežná.

Po sedemnástich rokoch od rozhodovania v ťažkých politických situáciách, keď sme dali podnet na vznik KDH, je dnešný výsledok vysvedčením neschopnosti riadiť osudy Slovenska.

Hrušovský otverený list nekomentuje

Predseda kresťanských demokratov Pavol Hrušovský odmietol komentovať listy individuálnych osôb. To platí aj pre Ivana Čarnogurského a Konštantína Viktorína.

debata chyba