Zvýšenie minimálnej mzdy určí vláda

Minimálna mzda bude od októbra 7 430 alebo 7 600 korún. O jej výške rozhodne vláda. Sociálni partneri sa totiž v piatok nedokázali na sume dohodnúť. Zamestnávatelia žiadali minimálnu mzdu zrušiť, prípadne zvýšiť najviac o 530 korún. Odborári chceli viac a pridala sa k nim aj ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová (Smer).

28.07.2006 23:00
debata

V súčasnosti je minimálna mzda 6 900 korún. Zamestnávatelia upozorňujú, že ak bude príliš vysoká, zostane viac ľudí bez práce. „Klesne záujem zamestnávať ľudí bez vzdelania a kvalifikácie,“ tvrdí viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Ján Sabol.

O minimálnej mzde rokovala v piatok obnovená tripartita, jej prvé stretnutie však neprinieslo nijaký výsledok. Únia presadzovala zrušenie minimálnej mzdy, Asociácia zamestnávateľských zväzov sa priklonila k zvýšeniu na 7 430 korún a odborárske zväzy žiadali 7 600 korún. O svojom návrhu presvedčili aj Tomanovú. „Uvedomujem si aj zaťaženie štátneho rozpočtu, je to otázka, ktorú budeme musieť konzultovať s ministrom financií,“ povedala.

Podľa premiéra Roberta Fica (Smer) má vláda úplne jasný názor. „Nie je potrebné len zachovať minimálnu mzdu, ale ju aj postupne zvyšovať, aby dosiahla úroveň 60 percent priemerného zárobku v národnom hospodárstve,“ povedal. V súčasnosti to je okolo 40 percent. Keďže minimálnu mzdu zarába na Slovensku 1 až 1,5 percenta ľudí, Fico nerozumie, prečo by to zamestnávateľom malo robiť ťažkosti.

Podľa Sabola však percento zodpovedá súčasnej minimálnej mzde, po jej zvýšení sa táto hranica môže posunúť až k piatim percentám. To sa nepriaznivo dotkne najmä živnostníkov a malých firiem do desať zamestnancov.

O výške minimálnej mzdy rozhodne vláda čo najskôr tak, aby sa zvýšila od 1. októbra. V budúcnosti by sa mala upraviť vždy k 1. januáru. To, že sa sociálni partneri na prvom rokovaní nezhodli, podľa Tomanovej nenaruší ďalšie fungovanie tripartity. Tá sa prestala stretávať počas Dzurindovej vlády. Postavenie tripartity by sa podľa Fica malo uzákoniť tak, aby ovplyvňovala hospodárske a sociálne rozhodnutia.

Spokojní sú najmä odborári. Šéf Konfederácie odborárskych zväzov Ivan Saktor tvrdí, že sa im do vládneho programu podarilo presadiť 80 percent pripomienok. Kabinet má podľa Saktora záujem rušiť napríklad zmeny, ktoré do Zákonníka práce zaviedol bývalý minister Ľudovít Kaník. Zamestnávatelia to však považujú za krok späť, podľa nich to môže spôsobiť vyššiu nezamestnanosť.

debata chyba