Čaplovič odmietol extrémizmus

Vicepremiér zodpovedný za menšinovú politiku Dušan Čaplovič odmietol akékoľvek extrémistické prejavy. Na stretnutí s predsedom SMK Bélom Bugárom sa pritom dohodol na spoločnom postupe a monitorovaní prejavov národnostnej neznášanlivosti medzi Slovákmi a Maďarmi, predovšetkým na jazykovo zmiešaných územiach.

25.08.2006 17:03
debata

„Odmietam akýkoľvek extrémizmus na jednej aj na druhej strane. Postavím sa voči akejkoľvek takejto aktivite a verejne ju odsúdim,“ povedal Čaplovič.

Vicepremiér a podpredseda Smeru-SD podporil tiež návrh SMK na prijatie deklarácie parlamentných strán, ktorá by odsúdila šírenie národnostnej nenávisti. „Myslím, si, že je načase, aby na Slovensku takáto deklarácia odznela,“ povedal Čaplovič.

Vicepremiér zároveň rozhodne odsúdil napadnutie mladej ženy dvoma neznámymi mužmi v Nitre, ktorí ju okradli a na tričko napísali nápis Maďari za Dunaj. O prípade sa informoval aj u prezidenta Policajného zboru Jána Packu. (viac nájdete tu)

„Ako podpredseda vlády sa od takýchto aktivít, ktoré sú zo strany týchto extrémnych skupín, musím dištancovať a nekompromisne ich aj odsúdiť,“ uviedol Čaplovič.

Predseda SMK Bugár podpredsedu vlády informoval o šírení protimaďarských nálad a rastúcom počte incidentov s národnostným pozadím na jazykovo zmiešanom území. „Očakávame, že v budúcnosti odznie aj z úst pána predsedu vlády odsúdenie – napríklad aj tohto prípadu, aký sa stal v Nitre,“ povedal Bugár. Rokovania s podpredsedom vlády označil za veľmi osožné.

Vicepremiér konštatoval, že bude o rozhovore informovať predsedu vlády Roberta Fica.

SNS odmieta zodpovednosť za národnostné napätie

Slovenská národná strana odmieta podsúvanie viny za vyostrovanie národnostného napätia medzi Slovákmi a Maďarmi. Uvádza sa to v reakcii SNS na vyhlásenia predsedu SMK Bélu Bugára.

Podľa predsedu poslaneckého klubu SNS Rafaela Rafaja sa strana „dištancuje od teroristických metód SMK, ktorá robí z príslušníkov menšiny a slovenskej politickej scény rukojemníkov svojej iredentistickej politiky“. Rafaj zároveň avizuje „hĺbkové vyjadrenie“ SNS k „nezvládaniu opozičnej diéty SMK“ po štvrtom septembri.

debata chyba