Banské nešťastie už vyšetruje komisia

V Bani Nováky začala v pondelok komisia Obvodného banského úradu (OBÚ) v Prievidzi vyšetrovať príčiny a súvislosti banského nešťastia zo štvrtka 16. novembra, keď pri prievale rozbahnených hornín zahynuli štyria baníci.

20.11.2006 18:21
Zával v Bani Nováky Foto:
Zával v Bani Nováky.
debata

Predseda komisie a predseda OBÚ Bohuš Sliacky uviedol, že najskôr sústredia všetku dokumentáciu. Od plánu prípravy dobývania v tejto oblasti, cez technologické postupy, projekty, hydrologický a geologický prieskum, až po priebeh závalu a záchranné práce. Časť podkladov už táto štátna inštitúcia pre dohľad na banskou činnosťou získala, pretože od začiatku sleduje činnosť havarijnej komisie.

O príčinách tragédie je podľa Sliackeho predčasne hovoriť. Komisia nebude poskytovať žiadne čiastkové závery, až potom podá informácie, keď OBÚ dokončí svoju vyšetrovaciu správu. Opierať sa o ňu bude aj polícia, ktorá v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie. (viac)
Riaditeľ Bane Nováky Stanislav Gurský je presvedčený, že vedenie bane urobilo všetky opatrenia na bezpečné vyťaženie zásob uhlia v tejto oblasti. Odmietol názory niektorých baníkov, že v podzemí už niekoľko dní pred tragédiou podľa priesakov vody a hlušiny mohlo vedenie predpokladať, že sa môže niečo stať a robiť opatrenia. Taký mohutný prieval zvodnených nadložných ílov v tejto oblasti prekvapil všetkých banských odborníkov, pretože v blízkosti tohto stenového porubu už značnú časť sloja vyťažili. O to, že v podzemí je veľa vody svedčí aj skutočnosť, že na milión ton uhlia musia baníci „vyťažiť“ z podzemia štyri milióny ton vody.

Člen havarijnej komisie a odborný riaditeľ Hornonitrianskych baní Prievidza Rastislav Januščák sa nečuduje reakciám baníkov, pretože sa už desiatky rokov s takýmito podmienkami nestretali. Doteraz sa s veľkými prítokmi vody, ale aj s podobnými prievalmi bahnín stretli baníci v Bani Cigeľ a najmä v Bani Handlová. Tam sa aj stal pred 14 rokmi prípad, keď pod prievalom zahynuli takisto štyria baníci.

debata chyba