Stovky signatárov podpísali výzvu spochybňujúcu právny štát v SR

Na javy, ktoré spochybňujú právny štát na Slovensku, upozorňuje vo vyhlásení pri príležitosti Dňa ľudských práv stovka predstaviteľov umeleckého, spoločenského či vedeckého života.

10.12.2006 20:15
Bratislava - hrad - mesto Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na širšiu verejnosť sa signatári obracajú, aby voči týmto javom neostala ľahostajná.

„Vyzývame politikov, orgány činné v trestnom konaní a všetky príslušné inštitúcie, aby zamedzili akémukoľvek právnemu násiliu, prísne ho trestali a vyvodzovali osobnú zodpovednosť zo zistených prešľapov, a to bez ohľadu na postavenie príslušných funkcionárov,“ konštatuje výzva.

Pod vyhlásením sú ako prví podpísaní Peter Zajac, Martin Bútora, Ladislav Snopko, Fedor Gál, Ondrej Dostál, Michal Kaščák, Lev Bukovský, Milan Lasica, Štefan Hríb, Šarlota Pufflerová, László Szigeti, Rudolf Chmel, Egon Gál, Juraj Petrovič, Ján Štrasser, Martin Šútovec (Shooty), Inge Hrubaničová či Blaho Uhlár.

Vyhlásenie poukazuje na hrubé narušovanie ochrany práva a slobody občana, ako aj predvídateľnosti konania štátnych orgánov pred občanom. "S poľutovaním sme zaznamenali tendencie vyrábať z obetí ´klamárov´ a z okradnutých ´vydieračov´, uvádza sa vo výzve.

Signatári spomínajú aj prípady porušovania prezumpcie neviny. „So znepokojením sme pozorovali niektorých politikov, ako v médiách protiprávnym spôsobom zasahovali do činnosti polície a vysokých policajných funkcionárov uvádzajúcich celé mená osôb, voči ktorým polícia konala, ako aj ich vlastnú právnu kvalifikáciu trestného činu a jeho zaradenie medzi obzvlášť závažné trestné činy, čo vnímame ako pošliapanie najzákladnejších ľudských práv,“ konštatuje dokument.

Podľa vyhlásenia došlo aj k narušeniu zásad trestného konania, keď polícia nedodržala riadny postup, nerozlišovala náležite medzi predvedením, obvinením a obžalovaním, či utajovala obvinenia. Porušilo sa tiež právo občana na mlčanlivosť zo strany advokáta a počas prehliadok súkromných aj verejných nebytových priestorov sa porušil článok Ústavy SR a článok Dohovoru o ľudských právach o práve na rešpektovanie súkromného života, obydlia a korešpondencie. „Došlo tiež k tomu, že polícia sa pri stanovení návrhu na väzbu riadila kontradiktórnymi ústavnými zákonmi, ktoré pripúšťajú rozdielnu dĺžku zadržania a predbežnej väzby. Obávame sa, že povesť polície SR a jej prestíž v očiach občanov bola takýmito postupmi narušená,“ uvádza vyhlásenie.

K vyhláseniu možno pripojiť podpis na webovej adrese www.changenet.sk.

debata chyba