ÚS: Malinová podala sťažnosť predčasne

Ústavný súd odmietol sťažnosť Hedvigy Malinovej, ktorá tvrdí, že polícia porušila jej základné ľudské práva a slobody. Súd tvrdí, že sa naň Malinová obrátila predčasne. Podľa ústavných sudcov má Malinová ešte stále možnosť domáhať sa svojich práv cez prokuratúru. "Rešpektujem názor Ústavného súdu. Necháme sa poučiť a podáme prokurátorovi sťažnosť," konštatoval Malinovej obhajca Roman Kvasnica.

02.06.2007 09:57
Hedviga Malinová Foto: ,
Hedviga Malinová
debata

Rozhodnutie Ústavného súdu ho neprekvapilo. „Vieme, že sme nevyčerpali všetky možnosti, ale nechceli sme premeškať 60-dňovú lehotu, v ktorej sme sa na Ústavný súd mohli obrátiť. Na prokuratúre by mohla naša sťažnosť ležať aj tri mesiace a potom by už mohlo byť neskoro,“ vysvetľuje Kvasnica. Ak nebude Malinová spokojná s prácou prokuratúry, ešte stále sa môže obrátiť na Ústavný súd.

Malinová podala sťažnosť vlani v decembri. Spochybnila ňou postup okresného policajného vyšetrovateľa i okresného prokurátora v Nitre, keď polícia zastavila trestné stíhanie vo veci lúpeže, v ktorej bola poškodenou.

Podľa študentky orgány činné v trestnom konaní nepostupovali tak, aby zabezpečili účinné vyšetrenie prípadu, a sústredili sa iba na preukázanie toho, že sa skutok nestal. V ich postupe vidí porušenie svojich základných práv garantovaných ústavou i Dohovorom o ochrane ľudských práv a slobôd, týkajúcich sa jej osobnej integrity a ľudskej dôstojnosti a tiež práva na súdnu a inú právnu ochranu.

Podľa Malinovej ju vlani v auguste prepadli a zbili dvaja nakrátko ostrihaní muži po tom, čo ju počuli hovoriť po maďarsky.

debata chyba