Na trhu je osem jedovatých zubných pást

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na osem nebezpečných zubných pást z Číny. Niektoré sú v balení so zubnými kefkami. Ako informoval riaditeľ ÚVZ Ivan Rovný, pasty obsahujú dietylén glykol. "Je to vysoko toxické organické rozpúšťadlo, ktoré sa používa ako nemrznúca zmes," povedal Rovný.

20.08.2007 10:55
čistenie zubov Foto:
Ilustračné foto
debata

Po požití môže spôsobiť vracanie, závraty, zlyhanie obličiek, problémy s dýchaním, kŕče a dokonca kómu. Pri dlhodobejšom užívaní môže ohroziť najmä deti a spotrebiteľov chorých na obličky alebo pečeň.

Ide o zubné pasty s kefkou MAXAM Triple Action Toothpaste, Cool Mate Toothpaste with toothbrush, Amalfi-Dent Classic Toothpaste, Amalfi-Dent Herbal Toothpaste a zubné pasty Zhicheng Aloe Super Whitening Toothpaste, In Chinese Toothpaste, Zahncreme Toothpaste new 4 U a Gilchrist & Soames Toothpaste / Dentifrice.

Nebezpečná zubná pasta s... Foto: SITA
Nebezpečné zubné pasty Nebezpečná zubná pasta s kefkou Amalfi-Dent Herbal Toothpaste.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trebišove podľa Rovného zistil, že na slovenskom trhu sa objavila zubná pasta MAXAM Triple Action Toothpaste. Na tento výrobok vydali zákaz uvádzania do obehu a predaja. Rovný tvrdí, že je možné, že na našom trhu sú aj ďalšie z týchto pást, preto spotrebiteľom odporúčajú, aby ich nekupovali a nepoužívali.

Informácie o nebezpečných zubných pastách v Európskej únii nahlásili do rýchleho výstražného systému RAPEX pre nepotravinárske výrobky kontrolné orgány v Nemecku, Francúzsku, Španielsku, Rumunsku, Grécku a Dánsku.

debata chyba