Marek zo siamských bračekov ráno zomrel

Marek Müller, ktorého lekári v noci zo 14. na 15. septembra úspešne oddelili od jeho bračeka Miška, zomrel 19 dní po operácii o 6:30 ráno a to i napriek komplexnej resuscitačnej liečbe s podporou prístrojov a liekov. Oznámila to Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave (DFNsP), kde sa operácia uskutočnila.

04.10.2007 09:38 , aktualizované: 14:59
Siamské dvojčatá Foto: ,
Operácia siamských bračekov Marka a Miška trvala takmer dvadsať hodín.
debata

„Je mi ľúto, ale musím oznámiť, že Marek podľahol ráno o 6:30 pooperačným komplikáciam. Myslím si, že v tejto chvíli budeme bojovať aj zaňho, aby sme dali šancu ďalej Miškovi,“ povedal riaditeľ bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice Daniel Žitňan, ktorý ďalej vyzdvihol lekársky kolektív. „Robili sme naozaj všetko, čo bolo v našich silách, ale bohužiaľ sme tento boj nevyhrali,“ dodal.

Prednosta Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny a zároveň chirurg z Detského kardiocentra SR (DKS SR) Tibor Šagát poďakoval novinárom a médiám za to, že vytvorili atmosferu záujmu o túto výnimočnú situáciu v zdravotníctve ako aj v Detskej fakultnej nemocnici. „Neexistuje nič horšie, ako keď strácame pacienta, zvlášť takéhoto malého. Chcel by som vyjadriť veľkú nádej do budúcich dní, že pomôžeme Miškovi,“ povedal. Primár Kliniky detskej chirurgie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave Vladimír Cingel s ľútosťou zhodnotil, že na začiatku bola u Mareka šanca, postupne sa však menila na nádej a teraz už nie je ani tá. „Sme z toho naozaj veľmi smutní, aj keď sme vedeli, do akej zložitej situácie ideme. Telefonoval som aj s mamičkou a vyjadril som rodičom úprimnú sústrasť v mene celého kolektívu chirurgov a operačných sestier. Má žiaľ a bolesť, ale čo ma šokovalo je, že na cintoríne na ňu číhali reportéri, aby si odfotili, kde bude ležať Mareček,“ povedal.

V posledných dňoch sa Marekov stav neustále zhoršoval, jeho brata museli lekári priebežne tri razy operovať. Ako 26. septembra informoval Tibor Šagát u Marka stále pretrvávala infekcia a jeho zdravotný stav prirovnal k sínusoide. „Michal je stabilizovaný, no stav Marka sa uplynulú noc ešte zhoršil v dôsledku vystupňovania infekcie, ktorá vplýva na celý jeho organizmus“, povedal 27. septembra Vladimír Cingel. Ako spresnil, infekcia a jej vzostup poškodzujú Markov cievny systém, negatívne vplývajú na zásobovanie tkanív živinami, CNS, pečeň i obličky. „Tento stav zvládame s veľkými ťažkosťami. Marek je kontinuálne resuscitovaný, čo je vlastne stav, keď pacientovi zlyhávajú orgány a my ich činnosť musíme nahrádzať prístrojmi“, dodal.

Po ďalšej noci Cingel uviedol, že jeho život je „na hranici života a smrti“. „Bez liekov, náhrad krvi alebo jednotlivých komponentov krvi, bez náhrad plazmy a podpory dýchacích prístrojov by asi neprežil,“ spresnil Cingel. V ten istý deň lekári u Marka potvrdili poškodenie CNS a opuch mozgu. „Až doteraz sa zdalo, že jeho CNS funguje dobre a existoval predpoklad, že by sa pri zobúdzaní mohla úplne obnoviť,“ povedal Šagát. „Má známky opuchu, krvácania a nedá sa vylúčiť ani infekcia, čo je dôsledok rôznych porúch, či už ide o poruchu zrážania krvi, alebo nedostatku krvných doštičiek – trombocytov, prispeli k tomu aj poruchy cirkulácie. Krvný tlak je chvíľu nízky, potom chvíľu vysoký. To všetko poškodzuje mozog, čo je veľmi priťažujúca okolnosť“, spresnil a dodal, že možnosť jeho uzdravenia je veľmi nízka. Známky chirurgickej komplikácie sa ale v tom čase u Marka neprejavili.

Faktom ale je, že 27. septembra museli lekári z jeho brušnej dutiny odstrániť určitý objem výpotku, ktorý mohol mať rôzny zdroj. Tým mu odľahčili brušnú dutinu od zbytočnej tekutiny, ktorá navyše mohla obsahovať baktérie a toxické látky. Kožný nález bol u neho pomerne slušný, ale už i tam sa už začali prejavovať  znaky celkového ťažkého stavu. O zhoršenej funkcii Markovej pečene informovali lekári 29. septembra. Šagát však zdôraznil, že ani jeden z chlapcov netrpí. Markove vyhliadky na zlepšenie stavu sa ale nezlepšovali a dnes ráno zomrel.

debata chyba