Minimálna sieť je protiústavná, tvrdí Petko

Nesúhlasíme s krokmi, ktoré sú v rozpore s programovým vyhlásením vlády a pravdepodobne aj s ústavou, kde sa preferuje jeden typ nemocníc proti iným, uviedol v online rozhovore s čitateľmi Pravda.sk prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko.

25.10.2007 08:44
Marián Petko Foto: ,
Prezident Asociácie nemocníc SR Marián Petko.
debata

Podľa neho majú nemocnice v ANS podpísané zmluvy so zdravotnými poisťovňami do konca roka. „Je ale pre mňa nepochopiteľné, že župani a primátori miest tvrdo neprotestujú proti takto odsúhlasenej minimálnej sieti nemocníc. V prípade, že by poisťovne v budúcom roku neuzatvárali zmluvy s okresnými nemocnicami, malo by to dopad na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, zhoršila by sa dostupnosť, zvýšili by sa náklady pre občanov, za čim by muselo nasledovať podľa mňa politické riešenie na úrovni vlády,“ myslí si Petko. „Takýto návrh neprešiel medzirezortným pripomienkovám konaním, je to v rozpore s programovým vyhlásením vlády SR, kde je rovnosť štátnych aj neštátnych zdravotných zariadení. Predpokladáme, že je to v rozpore aj s Ústavou SR, že všetkým občanom SR sa dáva rovnaké právo na poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ do­dal.

Zisky poisťovní vraj treba redukovať

Šéf asociácie nemocníc si tiež myslí, že zisky zdravotných poisťovní by mali byť v redukovanej podobe. „Som rád, že nie som poslancom.  Myslím si však, že peniaze, ktoré prichádzajú z verejných zdrojov do zdravotníctva majú byť použité na poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre občanov. Preto zisky zdravotných poisťovní, farmaceutických firiem, distribučných firiem liekov a iné by mali byť v redukovanej podobe,“ povedal.

Zajacove reformy majú mnoho mínusov, tvrdil Petko

Podľa Petka reformy exministra zdravoníctva Rudolfa Zajaca splnili svoj účel v ekonomickej stabilizácii zdravotných poisťovní, ale majú aj mnoho mínusov. „Neriešili vôbec bežný chod a bežné problémy zdravotníctva. Ani trh v zdravotníctve nevyrieši všetko, pretože to nie je klasický obchod,“ dodal.

debata chyba