Akcionári Dôvery chcú od štátu 15 miliárd

Holandský akcionár zdravotnej poisťovne Dôvera, spoločnosť HICEE, žiada od Slovenska náhradu škody vo výške 15 miliárd korún. Je to reakcia na novelu zákona, prijatej parlamentom vo štvrtok, ktorá bráni zdravotným poisťovniam vytvárať zisk.

26.10.2007 10:43
Eduard Kováč Foto:
Riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč
debata

Holandská spoločnosť sa obrátila na medzinárodnú advokátsku spoločnosť. Tá zaslala ministrovi zdravotníctva a ministrovi financií SR tzv. predarbitrážnu výzvu. V nej sa konštatuje, že medzi firmou a Slovenskou republikou vznikne v dôsledku schválenia novely spor a pätnásť miliardovú náhradu škody budú Holanďania vymáhať pred medzinárodným rozhodcovským súdom. Schválený zákon považujú za hrubý zásah do svojich práv, ktoré sú chránené medzinárodnou dohodou o podpore a ochrane investícií.

Aj ďalší akcionári súkromných zdravotných poisťovní sa budú domáhať súdnej ochrany svojich práv, informoval riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč. Holandská spoločnosť EUREKO B.V. ako jediný akcionár Union zdravotnej poisťovne tvrdí, že jej akcie budú podstatne znehodnotené. Firma verí, že rozhodcovský súd dospeje k záveru, že došlo k úmyselném zásahu štátu do činnosti zahraničnej poisťovacej spoločnosti za účelom zbaviť ju práva využívať investiciu na vlastný prospech. „Došlo k porušeniu Dohody o podpore a vzájomnej ochrane investícií medzi Holandským kráľovstvom a Českou a Slovenskou federatívnou republikou (táto zmluva platí aj pre SR),“ uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti. Eurambank, rakúsky partner v poisťovni Apollo, zatiaľ dopady novely len analyzuje a akcionár Európskej zdravotnej poisťovne firma MCH ju považuje za protiústavnú.

Podľa Asociácie zdravotných poisťovní vláda v podstate pristúpila k vyvlastneniu. „Prijatie tejto novely je prvým krokom k naplneniu zámeru vlády na vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne,“ myslí si Kováč. Zároveň dodal, že koalícia porušila vlastné programové vyhlásenie vlády v časti, kde sa hovorí, že sa v zdravotníctve nepríjmu také legislatívne úpravy, ktoré by mohli viesť k poškodeniu dobrého mena Slovenskej republiky tým, že budú ohrozené domáce alebo zahraničné investície.

debata chyba