Kováč: Zdravotnícka novela je právny paškvil

Novela zákona o zdravotných poisťovniach je právnym paškvilom, myslí si Združenie zdravotných poisťovní (ZZP). Akcionári poisťovní pokračujú v prípravách na zabezpečenie ochrany svojich práv súdnou cestou, informovalo združenie.

16.11.2007 11:16
Eduard Kováć zo Združenia zdravotných poisťovní... Foto:
Výkonný riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč.
debata

Poisťovne nemusia vyzbierané peniaze použiť na platby lekárom či nemocniciam. V prijatej Novele zákona sa totiž nenachádza ustanovenie, ktoré by im to prikazovalo. Informoval o tom výkonný riaditeľ ZZP Eduard Kováč, ktorý dodal, že v zákone je aj viacero ďalších chýb.

„Okrem toho, že novela poškodzuje slovenské zdravotníctvo a v dôsledku očakávaných medzinárodných súdnych sporov môže pripraviť slovenských daňových poplatníkov o miliardy korún, jej samotné znenie je paškvilom, ktorý vnáša chaos do verejného zdravotného poistenia,“ doplnil Kováč.

Súkromné zdravotné poisťovne sa začali prakticky pripravovať na súdne spory. Holandská spoločnosť HICEE, ktorá je akcionárom v zdravotnej poisťovni Dôvera, v súčasnosti vyberá právnu kanceláriu. Tá ju bude zastupovať pred medzinárodným rozhodcovským tribunálom. V príprave je aj podanie na Ústavný súd. Pri samotných arbitrážach budú poisťovne postupovať samostatne, kdežto pri príprave podaní na Ústavný súd budú spoluprácu koordinovať. „Oba spory sú však podmienené nadobudnutím účinnosti a platnosti novely,“ povedal riaditeľ ZZP.

Samotné arbitrážne konanie pozostáva z viacerých častí. V úvodnej sa obe strany môžu pokúsiť o mimoarbitrážne (priateľské) vyriešenie sporu. To môže trvať aj pol roka od doručenia Predarbitrážnej výzvy, ktorú poisťovne zaslali Slovenskej republike. Ak budú tieto rokovania neúspešné, vytvorí sa rozhodcovský súd v podobe trojčlenného senátu. Jedného rozhodcu vyberú zástupcovia poisťovne, druhého Slovenská republika a spolu sa musia dohodnúť na treťom. „Keď sa im to v presne stanovenom termíne nepodarí, tak ho zvolí Švédsky rozhodcovský súd,“ vysvetlil Kováč. Arbitri potom rozhodnú, či Slovenská republika porušila dohodu a v prípade, že sa tak stalo, rozhodnú o výške náhrady škody.

Viac sa dočítate tu:
Odporná je strata, nie zisk, tvrdí KováčAkcionári Dôvery chcú od štátu 15 miliárd

debata chyba